Så stärker Ryssland sin globala makt – med kärnkraften som verktyg

Rysslands statliga kärnkraftsbolag Rosatom har blivit en nyckelaktör i Kremls strategi för att öka sitt globala inflytande. Genom att bygga och driva kärnkraftverk världen över spelar Rosatom en central roll i Rysslands långsiktiga geopolitiska plan, rapporterar finska public service-bolaget Yle.
- Rosatom kontrollerar 40% av den globala uranhandeln.
- Europa försöker minska beroendet av rysk kärnkraft.
- Ryssland expanderar sin närvaro i Afrika, Asien och Sydamerika.
Enligt Yle har Rosatom, det statliga ryska kärnkraftsbolaget, blivit ett viktigt redskap för Kremls globala ambitioner. Bolaget står för en betydande del av nybyggnationen av kärnkraftverk världen över och kontrollerar en stor del av den globala handeln med uran.
Kärnkraftens dubbla roller
Rosatoms strategi går långt utöver ekonomiska vinster. Genom att bygga och driva kärnkraftverk etablerar Ryssland långsiktiga relationer med andra länder. Detta ger Kreml både ekonomiskt och politiskt inflytande som kan vara i flera decennier. Veli-Pekka Tynkkynen, professor i rysk energipolitik, säger till Yle att Ryssland använder energisamarbeten som ett mjukt maktmedel.
Man använder energi först som ett mjukt maktmedel och sedan vid behov som en brutal hävstång för att påverka landet.
Professor Veli-Pekka Tynkkynen till Yle.
Europa har försökt minska sitt beroende av rysk kärnkraft, men hindras av det omfattande beroendet av ryskt uran. Sanktioner mot den ryska kärnkraftssektorn har varit svåra att genomföra, delvis på grund av ekonomiska intressen från västerländska företag.
Global expansion och politiskt inflytande
Ryssland satsar på att utöka sin närvaro i utvecklingsländer, särskilt i Afrika och Asien. Rosatom har ingått avtal med flera afrikanska nationer och driver uranutvinning i Tanzania och Namibia. Dessa projekt kombineras ofta med andra råvaruavtal.
Rosatom har inte bara behållit utan även ökat sina intäkter trots kriget i Ukraina. Företagets intäkter från utländska order har fördubblats på kort tid. Detta visar på Rosatoms framgångsrika strategi att använda kärnkraft som ett verktyg för geopolitiskt inflytande.
Genom att knyta andra länder till sig via långsiktiga kärnkraftsavtal hjälper Rosatom Ryssland att motverka politisk och ekonomisk isolering. Kärnkraften blir därmed ett viktigt utrikespolitiskt verktyg, där beroendet av rysk energi också påverkar ländernas politiska ställningstaganden i internationella sammanhang.