Facket om beskedet från Northvolt: "Svart dag"
Ett oerhört tungt besked. Så beskriver Victor Matinlassi, klubbordförande för Unionen på Northvolt, beskedet om varslet. IF Metalls ordförande kallar det "en svart dag".
Efter lunch på måndagen informerades de anställda på batteritillverkaren Northvolt om att 1 600 personer tvingas gå från bolaget.
Informationsmötet hölls i Skellefteå och Victor Matinlassi, klubbordförande på Unionen, tog del av det på en storbildsskärm på kontoret i Stockholm.
– Northvolt har lämnat ett oerhört tungt besked i dag, säger han.
– Det är klart att man blir orolig, både för sig själv och sina kollegor. Framtiden är inte helt säker, så är det.
"Åtgärder måste vidtas"
Enligt Victor Matinlassi speglar det drastiska varslet den allvarliga ekonomiska situationen som bolaget befinner sig i.
– Facket delar bilden att åtgärder behöver ske, säger han.
Däremot tycker han att processen hade kunnat vara öppnare och snabbare.
– Från fackets sida är vi oerhört kritiska till och besvikna över att företaget valt att vänta in i sista sekund med att agera, säger han.
Även hos IF Metall är många medlemmar oroade. Marie Nilsson, IF Metalls förbundsordförande, beskriver varslet som "en svart dag för Skellefteå och Västerås".
– Familjer är oroade för framtiden. Drömmar kanske går i kras, säger hon.
– Våra förhoppningar är att det här är en väl tilltagen siffra så att man kan få ner antalet som blir uppsagda i slutändan.
Ingen hjälp från staten
Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg säger att han "förutsätter" att regeringen har en plan både för att stötta dem som blivit av med jobbet och kommunen som har gjort stora investeringar.
Regeringen har vid upprepade tillfällen varit tydlig med att staten inte kommer att hjälpa Northvolt ekonomiskt. Inte heller Damberg vill se en sådan lösning.
– Det är inte det som är huvudfokus för en svensk regering. Nu handlar det om att stötta de anställda och se till att de investeringar som görs kring fabriken i Skellefteå blir framgångsrika, säger han.
Enligt näringsminister Ebba Busch (KD) följer regeringen utvecklingen nära.
"Det här innebär en tuff situation och stor oro för dem som riskerar att förlora sina jobb", säger hon i en skriftlig kommentar.
"Regeringen följer utvecklingen nära och har kontakt med berörda parter inklusive kommun, länsstyrelse, Tillväxtverket och Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen är redo att stödja de individer som berörs".
Källa: Johanna Ekström/TT, Robin Salomonsson/TT, Jens Bornemann/TT