Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Mofast avser ta in 296 miljoner genom kvittningsemission och företrädesemission

Fastighetsbolaget Mofasts styrelse har beslutat om en kvittningsemission om cirka 271 miljoner kronor och en företrädesemission om cirka 25 miljoner kronor, förutsatt godkännande på extra bolagsstämma den 23 november och att nyemissionen tecknas fullt. Det framgår av ett pressmeddelande.

Nyemissionen är garanterad till 20 miljoner kronor.

”Jag tycker att finansieringsförslaget innebär ett styrkebesked i ett ansträngt läge och att det visar att bolagets huvudägare tror på bolaget. Vi förstärker härigenom vår finansiella ställning. Vi förbättrar vårt egna kapital, kan reglera alla lån som inte ligger mot kreditinstitut och samtidigt får vi en extra kassa som gör att vi kan fortsätta med flera planerade investeringar i beståndet. Emissionerna sker dessutom utan rabatt mot aktiekursen och företrädesemissionen är i princip helt säkrad", uppger vd Dan Törnsten i en kommentar.

Mofast påverkas av de stigande räntorna och den tuffa obligationsmarknaden.

"Marknadsläget har under det senaste halvåret ändrats markant med ökade produktions- och energikostnader, ökad räntebana, parerat med en trögare transaktionsmarknad och mer ansträngda finansieringsmöjligheter. Sammantaget har detta medfört att styrelsen inte bedömer att bolaget, såsom tidigare påräknat, kan refinansiera ett antal kortfristiga lån som Mofast idag har till två huvudägare: Anders Ivarsson Aktiebolag och RPlim Fastighets AB", skriver bolaget.

Dessa lån uppgår till cirka 271 miljoner kronor. Bolaget har sedan en tid haft förhandlingar med långivarna och parterna är nu överens om att justera lånen genom kvittningsemissioner. Anders Ivarsson Aktiebolag har också fått dispens från budplikt.

Kvittningsemissionen sker till kursen 44,95 kronor. Stängningskursen i fredags var 41 kronor.

Vidare föreslås en nyemission till samma kurs. En aktie ger en teckningsrätt. 21 teckningsrätter ger sedan innehavaren rätt att teckna en ny aktie till kursen 44,95 kronor. Emissionen är garanterad till 80 procent av en av Mofast största aktieägare, von Euler & Partners.

Den 28 november är sista dag för handel i aktien inklusive rätt att erhålla teckningsrätter och den 29 är första dag exklusive rätt. Teckningsperioden är 2-15 december. Extra bolagsstämma för att klubba emissionerna är planerad till den 23 november.

❤️ Prenumerera på vårt nyhetsbrev med handplockade nyheter och ladda ner vår app för bolagsbevakning.

Nyheter om Mofast

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Mofast

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt