Börskollen-intervju med investeraren och instagramprofilen Pengabingen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Intervjuer

Börskollen-intervju med investeraren och instagramprofilen Pengabingen

Börskollen-intervju

I veckans intervju tar vi ett kliv från sociala medie-plattformen Twitter över till Instagram där vi möter den populära börsprofilen Pengabingen. Vi pratar FIRE och vilka drivkrafterna är bakom hans vilja att nå ekonomisk frihet. Vi diskuterar även strategier på börsen och viljan att dela med sig till andra via sociala medier. En härlig intervju du inte vill missa!

Hej Pengabingen. Riktigt kul att få intervjua dig. Kan du inleda med att kort berätta lite allmänt om vem du är och din bakgrund för våra läsare.

Jag är en helt vanlig kille med ett ovanligt stort intresse för aktier, privatekonomi och ekonomisk frihet. Jag är 33 år gammal, partner, 2 barn och ett helt vanligt jobb. Börsen har alltid varit ett stort intresse och jag har sett sparande och investeringar som ett verktyg för att nå det stora målet som alltid har varit att frigöra mer tid och att leva livet på mina egna villkor. Att ha möjlighet att umgås mer med familjen och inte behöva byta min tid mot pengar på ett vanligt jobb.

Hur väcktes ditt intresse för sparande, aktier och investeringar från första början?

När jag började arbeta för strax över 10 år sen märkte jag hur lite tid jag fick över till annat och hur trött jag kunde känna mig på kvällarna. Jag började fundera på om det fanns något annat sätt att leva livet på än 40 timmars arbetsvecka fram till pensionsåldern.

Som av en slump hittade jag en artikel av Mrmoneymustache som heter “the shockingly simple path to financial freedom” och insåg att man kan bli ekonomiskt fri genom att investera en del av lönen varje månad och låta tiden ha sin gång. Jag blev mer och mer motiverad och började läsa på mer om börsen och knappa in siffror i olika ränta på ränta beräknare, jag insåg att det är möjligt även för mig som vanlig knegare att bli ekonomiskt fri.

Vad betyder ekonomisk frihet för dig och varför har det varit ett mål?

För mig innebär ekonomisk frihet att frigöra tid till sånt som intresserar mig och ger mig lycka. Materiella ting och prylar har aldrig intresserat mig ( vilket bidragit till en bra sparkvot ) utan det som intresserar mig är att spendera mer tid med familjen och att uppleva saker tillsammans.

Enligt min definition blev jag ekonomiskt fri när mitt uttag från börsen enligt 4%-regeln täcker mina fasta plus rörliga utgifter. Då är jag inte längre beroende av en arbetsinkomst utan kan leva enbart på kapitalet. Mina utgifter varje månad ligger på ca 15 000 kr per månad vilket innebär att jag behövde 4,5 miljoner för att bli ekonomiskt fri, en gräns jag passerade i mars detta år.

Låt oss ha ovanstående som utgångspunkt. Kan du berätta lite mer om din utvecklingsresa inom börsen/investeringar, hur du gick från att vara “nyväckt” till att idag vara en avsevärt mycket mer erfaren investerare som många låter sig inspireras av? Drivkrafter? Viktiga milstolpar och “aha moments”?

Jag kommer från en bakgrund där man är van att hushålla med begränsade resurser och har alltid haft en stor respekt för pengar. Jag har alltid spridit riskerna på många aktier och varit ganska försiktig, investmentbolagen är en favorit då man får starka ägare, bra riskspridning och god historisk avkastning att ta rygg på. Jag har knappat in massa siffror i ränta på ränta kalkylatorer under årens lopp och sett svart på vitt att jag kommer bli ekonomiskt fri om jag bara fortsätter månadsspara månad ut och månad in, det var bara en fråga om tid.

Denna resa gick dock betydligt snabbare än jag kunnat tro. Jag har räknat konservativt på ca 7 % årlig avkastning men index har snittat ca 16 % årlig avkastning och jag har haft förmånen att lyckas slå index med ett par procentenheter per år i genomsnitt.

Min absolut största tillgång är att jag är långsiktig och tålmodig. Min portfölj är en riktig “nybörjarportfölj” med mycket investmentbolag, jag ser inte poängen med att krångla till det i onödan.

Du är ju också en tämligen välkänd Instagramprofil med över 155.000 följare. Vad får man som följare/läsare ta del av om man följer dig? Vad ser du själv för vinning i att vara aktiv i denna kanal?

Jag har läst ekonomibloggar och lyssnat på poddar i över 10 år och startade mitt Instagramkonto en dag när jag var pappaledig och sonen låg och sov. Jag startade det som ett sätt att kunna interagera mer och diskutera aktier med folk. Jag har aldrig skrivit en enda kommentar under alla år jag läst bloggar så det var en helt ny värld. Jag förstod inte att så många skulle tycka att min ekonomiska resa och investeringsfilosofi var så inspirerande.

Jag lär mig väldigt mycket genom att diskutera aktier med mina följare, det är en helt ny nivå jämfört med att bara läsa bloggar och följa andra, så jag har sociala medier att tacka för mycket.

Jag har blivit miljonär trots en bruttolön på under 30 000 kr i månaden. Jag tror att folk kan känna igen sig i mig och inspireras av att man kan förändra sin ekonomiska framtid genom prioriteringar som cykel året om och matlådor varje dag, man behöver inte ha jättehög lön eller vara någon expert på aktier. Investmentbolag / indexfonder och ett rejält månadssparande så är det bara en fråga om tid.

Vilka är/har varit dina främsta förebilder och inspirationskällor? Har dessa förändrats avsevärt över tid och i så fall hur och varför?

När jag startade fanns det väldigt få svenska bloggar och inga poddar, Instagram var nog inte uppfunnet.

Förebilderna var Petrusko, 40%20år ( som numera driver börsdata ) samt de amerikanska bloggarna Mrmoneymustache, Dividendmantra ( sålde sin blogg och driver numera mrfreeat33 samt Earlyretireextreme.

Lyssnar man på amerikanska FIRE-poddar som exempelvis ChooseFI nu där folk berättar om vilka som inspirerat dom svarar nästan alla Mrmoneymustache eller Earlyretireextreme.

En rolig grej är att vissa av mina följare börjat skriva i DM att jag har motiverat dom att börja spara och investera, det gör mig så jäkla glad. Kan jag inspirera en enda person att förändra sin ekonomiska framtid så är det värt all tid man lägger ner. Jag får så mycket kärlek tillbaka av mina följare.

Låt oss skifta fokus till din investeringsstrategi. Kan du initialt, med egna ord, relativt kort och övergripande försöka beskriva din nuvarande investeringsfilosofi och val av strategi?

Jag köper aktier som jag är bekväm att äga i minst 10 år ( detta gallrar bort många bolag )

Gärna aktier med ägare av kött och blod och fin historik. Jag gillar även att ta rygg på strategier som fungerat historiskt. Småbolag har exempelvis överavkastat index 15 av de 19 senaste åren, den typen av statistik gillar jag att ta rygg på. Även investmentbolag har överavkastat index historiskt ( Spiltans fond har slagit OMXSGI 8 av de 9 senaste åren )

Jag gillar även aktier med en fin historik av ökande utdelningar, det är ett tecken på att det är välskötta och lönsamma bolag.

Jag gillar att hålla min strategi enkel, den är väldigt nybörjarvänlig.

Låt oss fördjupa oss lite mer. Om vi tvingar dig att rangordna de fem viktigaste urvalskriterierna som ligger till grund för din analys/urval/köp samt kort motivera dessa, hur skulle den ordningen se ut? (Det viktigaste kriteriet kommer först.)

  1. Är det en aktie jag är bekväm att äga i minst 10 år?
  2. Finns det ägare av kött och blod exempelvis en grundare som äger mycket aktier själv?
  3. Förstår jag bolagets verksamhet?
  4. Går bolaget med vinst?
  5. Hur ser framtidsutsikterna ut i branschen som bolaget verkar inom?

Visst kollar jag även på värdering och nyckeltal men jag tror att många överanalyserar och slår knut på sig själv. Aktier behöver inte vara så svårt!

Utveckling och förbättring är ju som bekant en evig strävan. Inom vilka specifika områden arbetar du just nu hårdast för att förbättras? Vilka specifika frågor “grämer” dig mest? (Du behöver givetvis inte ha de färdiga svaren på frågorna, utan syftet är snarare att väcka intressanta tankar om din utvecklingsprocess.)

Jag går mer och mer mot “buy quality, cry once” att köpa aktier av riktigt hög kvalité som jag vet kommer fortsätta leverera under lång tid även om värderingen är aningen hög. Ett exempel på detta är NIBE som jag köpte för mer än 5 år sen trots en hög värdering. Aktien hade då redan gått bra i decennier, mina aktier är upp över 600 % sen köpet.

Jag kämpar hårdast med att behålla aktier och inte sälja även om värderingarna drar iväg lite. Att köpa bra bolag och sen bara sitta på händerna är väldigt underskattat. Jag ligger i stort sett alltid 100 % exponerad mot aktiemarknaden. Det innebär att jag måste vara beredd på att 50 % av portföljvärdet kan gå upp i rök om det kommer en börskrasch likt den 2008. För mig skulle det innebära att jag förlorar 3 miljoner i en sån krasch.

I Covid-kraschen 2020 förlorade jag ca en miljon kronor på några veckor. Jag sålde inte en enda aktie under nedgången utan höll mig lugn, det är jag stolt över.

Lite kort om din nuvarande “väska”. Beskriv dina fem största innehav och motivera, kortfattat men ändå med fokus på din strategi/urvalskriterier, varför just dessa är dina största innehav just nu.

Mina största Innehav är Investor, Amazon, Facebook, Nibe och Castellum. Detta är aktier inom olika branscher som kompletterar varandra väl. Ser man till hela min portfölj är det mycket investmentbolag och fastighetsbolag som jag tycker jag förstår mig på ganska väl. Tech-jättarna har jag börjat vikta upp senaste året då jag gillar deras digitala affärsmodeller och rejäla netto-kassor. De ger en exponering som man inte hittar på den svenska börsen där jag annars har nästan allt mitt kapital.

Vilka är dina övergripande mål med dina investeringar? Vart ser du dig själv rent utvecklingsmässigt om 5-10 år?

Investeringarna är ett verktyg för att frigöra tid och ge mer möjligheter i vardagen. Jag kommer inte att sträva efter att ha 20-30 miljoner utan jag är nöjd med de pengar jag har idag och den tryggheten / friheten de ger. Jag har haft ett extremt tydligt mål de senaste 10 åren, jag skulle bli ekonomiskt fri. Nu när jag är i hamn har jag faktiskt inget finansiellt mål.

Mycket nu kretsar kring mina 2 små barn och jag vill lägga mycket tid på att umgås med dom och se dom växa upp. Det kanske låter konstigt när man gått från ingenting till över 5 miljoner på strax över 10 år men pengarna betyder väldigt lite. Det är vad pengarna kan ge i form att trygghet och frihet som jag varit ute efter, pengarna har bara varit ett verktyg för att nå det målet.

Är det viktigt för dig att investera i sådant som du i någon mån anser bidrar till en bättre värld/framtid? (Eller i varje fall undvika det motsatta?) Varför? Motivera.

Jag försöker investera hållbart och undviker de värsta branscherna. Men det är väldigt svårt att dra den gränsen, jag försöker dra mitt strå till stacken. Jag tror att det kommer bli svårt för bolag som inte jobbar hållbart att överleva i det långa loppet. Altria som säljer cigaretter under varumärket Marlboro var en av de bästa aktierna i USA under en period på 50 år. Jag tror inte det är den typen av bolag är framtidens vinnare idag.

Har du några bra “stalltips” till en nybörjare (person som inte har kommit lika långt i sin utvecklingsresa som du har) som ser dig som en förebild och skulle vilja förbättras som investerare?

  • Investera i sånt som du förstår
  • Sprid riskerna
  • Lyssna inte för mycket på andra men ta inspiration från flera olika källor
  • Investera långsiktig
  • Investera regelbundet

Fundera på varför du investerar på börsen och vad som är viktigt för just dig. För mig har det varit ekonomisk frihet och mer tid till familjen, för dig kanske det är en Ferrari. Målet måste vara något som är viktigt för just dig och inte för någon annan, då kommer du att hålla dig motiverad.

Vad tror du om börsens utveckling rent generellt under de kommande 6-12 månaderna och ser du några specifika investeringstrender, sektorer eller case som du personligen kommer att lägga mer fokus på framöver?

Jag försöker aldrig gissa börsens riktning. Jag är trygg i att det inte finns någon 10-årsperiod sen 1945 med negativ avkastning. Det spelar ingen roll hur börsen går de kommande 12 månaderna så jag lägger inte någon energi på det, jag tror det kommer bli bra om man är långsiktig, 10 år plus.

En kort liten utmaning; om du bara får välja fem olika aktier idag och investeringshorisonten är tio år, vilka skulle då du välja och en kort motivering varför?

Investor, Latour, Lundbergsföretagen, Svolder och Kinnevik. Stora stabila investmentbolag med bra ägare, riskspridning och historik. De har en stabil grund men samtidigt en förmåga att anpassa sig, jag tror de kommer leverera de kommande 10 åren precis som de gjort de föregående 10.

Vi rundar av intervjun med fem snabba frågor och du får bara välja ett av alternativen.

  1. Teknisk analys eller fundamental analys: Fundamental
  2. Aktier eller fonder: Aktier
  3. Tesla eller Volkswagen: Tesla
  4. Svenska eller amerikanska aktier: Svenska
  5. Hög sparkvot och leva snålt vs. lägre sparkvot och unna sig: Hög sparkvot hahaha

Om du fritt får välja tre börsprofiler/individer som du gärna skulle vilja se i en kommande Börskollen-intervju, vilka skulle du då välja?

Hackadittliv, Sparfysikern, Marcus Hernhag

Tack för din medverkan och ett stort lycka till med framtida investeringar och mål!


Tips: Du vill väl inte missa nästa spännande intervju? Prenumerera på vårt nyhetsbrev eller ladda ner vår smidiga nyhetsapp – givetvis helt gratis!

Disclaimer: Som läsare av denna artikel bör man utgå ifrån att den intervjuade personen har haft, har eller kan komma att ha ekonomiska intressen i de bolag/produkter som omnämns. Artikelns syfte är endast att inspirera till kunskap och inget av det som sägs/skrivs ska ses som någon form av investeringsrådgivning eller uppmaning till affärsbeslut av något slag. Eventuella investeringsbeslut fattas alltid självständigt av läsaren/investeraren.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare idag

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt