Norrland bromsar in – storstäderna tar över
Övre Norrland har på senare år varit dragloket bakom svensk tillväxt samtidigt som storstadsregionerna agerat bromskloss. Nu väntar ombytta roller.
En färsk rapport från Nordea har tittat på det ekonomiska läget i olika delar av Sverige. Nästa år förväntas Stockholmsregionen växa med två procent av BRP (bruttoregionalprodukt). Motsvarande siffra för övre Norrland är endast en procent, vilket pekar på ett skifte i svensk ekonomi.
– Storstäderna har generellt haft det tuffare och det är en avspegling av det ekonomiska läget. Den inhemska ekonomin i storstäderna har påverkats mycket av räntehöjningarna, säger Spector.
Svacka i exportindustrin
2025 förväntas även storstadsregionerna Sydsverige och Västsverige att växa med 1,7 respektive 1,8 procent av BRP.
– Det kommer att ta ett tag innan räntesänkningarna slår igenom fullt ut, men redan nästa år ser det ut att bli ett mer vanligt år där storstäderna står för den största ökningen procentuellt.
Exportsektorn i norra Sverige är fortsatt expansiv men står inför en svacka nästa år och förväntas tappa i tillväxttakten.
– Övre Norrland växer fortfarande snabbare än väntat, men nu ser vi en inbromsning. Man kan inte ta ett superskutt varje år. Sedan är det generellt dämpat i industrin, säger Spector och nämner fordonsindustrin i Tyskland som ett exempel:
– Övergången till elbilar har gått långsammare än vad man trott, vilket påverkar delar av svensk exportindustri.
Tecken på återhämtning
Enskilda företag som Northvolt – där satsningar inte gått enligt plan – har däremot inte haft någon större betydelse för den regionala tillväxten i sin helhet. Efterfrågan på arbetskraft förväntas också vara störst i norr.
– Jag ska inte säga att enskilda företag inte spelar någon roll, men det är bred tillväxt som vi har sett och den kommer inte från ett enskilt företag. Tillväxten har breddats från att bara handla om Västerbotten till att inkludera hela Norrland. Exportföretag har bland annat varit rätt positionerade i den gröna omställningen.
Sveriges BNP (bruttonationalprodukt) kommer enligt rapportens prognos att öka med 1,6 procent. Det är en återhämtning jämfört med tidigare år även om det är 0,6 procentenheter lägre än året innan pandemin.
– Det är tecken på en återhämtning, säger Spector.
Källa: Cornelia Mikaelsson / TT