Lägsta inflationen på nästan fem år
Inflationen sjönk till 1,1 procent i september enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Det är den lägsta nivån på nästan fem år. – Vi har en alldeles för stram penningpolitik, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.
Det svaga pristrycket i svensk ekonomi, som bekräftas i SCB:s så kallade snabb-KPI för september, öppnar för en så kallad dubbelsänkning av Riksbankens styrränta om några veckor. Detta är något som de flesta bedömare också räknar med.
– Inflationen är inte bekymret för Riksbanken nu, så som jag ser det har vi en alldeles för stram penningpolitik, säger Mattias Persson.
"Inflationen under kontroll"
Han räknar med att Riksbanken måste fortsätta sänka styrräntan även i december och därefter relativt snabbt fortsätter ned till 2,00 procent 2025. Styrräntan ligger i dag på 3,25 procent efter tre räntesänkningar tidigare i år.
Medan KPIF-inflationen för fjärde månaden i rad hamnar under Riksbankens mål på 2,0 procent – och nu är på den lägsta nivån sedan februari 2020 – har även den underliggande inflationen, där energipriser räknats bort, fallit tillbaka till 2,0 procent.
KPI-inflationen, där SCB inkluderar all prisdata – även boräntorna – sjönk till 1,6 procent i september, ned från 1,9 procent i augusti.
Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, säger att tisdagens inflationssiffror ligger ungefär i linje med bankens prognoser.
– Den stora bilden är att inflationen är under kontroll. Det här ändrar inte något avgörande för Riksbanken, säger han.
"Inhemsk konsumtion är svag"
Nordeas bedömning är att Riksbanken sänker räntan med 0,50 procentenheter i november och 0,25 procentenheter i december, så att styrräntan landar på 2,50 vid årsskiftet.
– Riksbanken är bekymrad över att inhemsk konsumtion är svag och att läget på arbetsmarknaden är skört. Det är skäl till att de vill skynda på för att lyfta humöret hos hushåll och företag, säger han.
Svenska marknadsräntor och kronan rörde sig knappt alls efter SCB:s inflationssiffror.
Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig KPIF-siffra.
Fakta: SCB:s första snabb-KPI
De preliminära inflationssiffrorna för september från Statistiska centralbyrån (SCB) kommer fem arbetsdagar före den ordinarie inflationsrapporten den 17 oktober. Det är första gången SCB redovisar en så kallad snabb-KPI.
Snabb-KPI saknar specifika uppgifter om prisutvecklingen för olika varugrupper och sektorer, vilket kommer att finnas med som vanligt i den ordinarie rapporten om en vecka.
Traditionen att presentera preliminära inflationstal speglar hur det ser ut i eurozonen, där statistikbyrån Eurostat redan i slutet av varje månad presenterar en beräkning av inflationen för den månaden.
Källa: Joakim Goksör/TT, Johanna Ekström/TT