Ny rapport förutspår tredubbling av Europas försvarsmarknad

En ny rapport från Danske Bank indikerar att Europas försvarsindustri står inför betydande expansion. Ökade försvarsbudgetar, särskilt i Norden, kan leda till en tredubbling av den europeiska upphandlingsmarknaden. Bolag som Saab och Kongsberg är i en stark position för att dra nytta av denna tillväxt.
- Försvarsutgifterna i Europa har ökat med 36% från 2022 till 2024.
- NATO-länderna siktar på att nå 5% av BNP i försvarsutgifter senast 2035.
- Nordiska försvarsföretag är väl positionerade för ökade upphandlingar.
Enligt en rapport från Danske Bank har Europas försvarsutgifter ökat markant som en följd av kriget i Ukraina. Utgifterna har ökat med 36% mellan 2022 och 2024 och förväntas fortsätta stiga.
Målet är att nå 5% av BNP till försvarsutgifter senast 2035, vilket kan leda till en tredubbling av marknaden.
Enligt Danske Bank kan Europas BNP växa med 0,9–1,5 % om försvarsutgifterna höjs till 3,5 % av BNP och finansieras med statsskuld. Försvarsupphandlingen kan då tredubblas jämfört med tiden före kriget.
Positiva utsikter för nordiska företag
De nordiska länderna, inklusive Sverige, Danmark, Norge och Finland, har snabbt ökat sina försvarsbudgetar.
Detta ger företag som Saab och Kongsberg en fördel i framtida upphandlingar. Saab förväntar sig en årlig försäljningstillväxt på 18% fram till 2027, och levererade en försäljningtstillväxt på 23% under förra året.
Samtidigt växer den europeiska försvarsindustrin som helhet – under 2023 ökade omsättningen med 17% till totalt 159 miljarder euro, med särskilt stark tillväxt inom land- och sjöbaserade system.
Placera.
EU:s initiativ för att stärka industrin
Trots ökade investeringar möter den europeiska försvarsindustrin utmaningar som splittrad upphandling och högt importberoende.
Under perioden juni 2022 till juni 2023 gick en stor del av EU-ländernas upphandlingsutgifter till aktörer utanför unionen – hela 78 %, enligt Danske Bank. Av dessa gick 63 % till amerikanska leverantörer.
För att motverka detta har EU lanserat initiativet "ReArm Europe/Readiness 2030" för att mobilisera upp till 800 miljarder euro.
ESG-perspektivet på försvarsinvesteringar har förändrats, och de ses nu som nödvändiga för att skydda demokratiska värden. Nasdaq har introducerat NDRI-kriterier för att underlätta ESG-anpassad försvarsfinansiering.
Danske Bank ser tillväxtmöjligheter för Europas försvarsindustri, särskilt för nordiska aktörer. Utmaningen ligger i att möta krav på samordning och innovation.