Vätgas aktier | Bästa vätgasaktierna september 2024 - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

10 min lästid

Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent skriver han allt ifrån breda nyheter om privatekonomi till nischade artiklar om specifika aktier.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Vätgas

Vätgas aktier som investering (guide) – Bästa vätgasaktierna på börsen september 2024

Sidans innehåll

Vätgas är ett hett omdiskuterat ämne på aktiemarknaden. Så hur ska man tänka kring investeringar i vätgasbolag? I denna guide berättar vi mer om hur tekniken fungerar, varför vätgasaktier har blivit så populära, samt vilka risker och möjligheter som finns med att investera i vätgasbolag på börsen.

  • Vätgas har blivit en central, men omdiskuterad, komponent i omställningen till fossilfri energi, vilket gynnar vätgasbolag i sektorer som elproduktion, uppvärmning och drivmedel.
  • Den ökade populariteten för vätgasaktier beror på strängare utsläppskrav och internationella satsningar på förnybar energi som driver på efterfrågan och utveckling inom branschen.
  • Investeringar i vätgasbolag medför både risker och möjligheter, och investerare bör vara välinformerade om teknikens nuvarande status och framtida potential samt den volatilitet som finns i marknaden.

Längst ner finns du också ett nyhetsflöde med aktuella nyheter om branschen och bolagen som ingår!

Tips: Vi kan också rekommendera våra andra två guider med fokus på den gröna omställningen Förnyelsebar energi och Elbilsaktier.

Investera i aktier inom området vätgas och bränsleceller

Vätgasbolag har blivit omtalade på aktiemarknaden under de senaste åren. Den största anledningen till detta är att vätgas kan vara en betydelsefull komponent i världens utmaning att ställa om till fossilfritt inom områden som el, uppvärmning och drivmedel.

Utsläppskrav och internationella satsningar på förnybar energi skyndar på övergången från fossila bränslen till hållbar energiproduktion, vilket inte minst gynnar vätgasbolag (inte minst grön vätgas aktier).

Flera bolag inom branschen för vätgas och bränsleceller har sett sina aktier rusa i värde under sent 2010-tal till tidigt 2020-tal. För att förstå varför marknaden har blivit så het behöver vi först veta vad vätgas är och vad tekniken faktiskt innebär.

Topplista 2024 – Vätgasaktier med den bästa kursutvecklingen senaste 1, 3 och 5 åren


Innan vi går in på djupet kring vad det innebär att investera i företag inom vätgas listar vi de aktierna som har presterat bäst avkastningsmässigt under de senaste 1, 3 respektive 5 åren. Vi har gjort ett manuellt urval av kandidater med fokus på bolag som återfinns i olika delar av näringskedjan (se hela urvalslistan nedan).

Därutöver listar vi aktuellt börsvärde för att du ska få en känsla för bolagets storlek samt landet där aktien går att handla (och ibland, om annan, härkomst). Vi har heller inte tagit hänsyn till eventuella utdelningar eller avknoppningar. Du kan klicka dig vidare och läsa mer om bolagen hos Avanza.

Att aktierna är "vinnare" under dessa tidsperioder är förvisso ingen garanti för framtida avkastning, men en generell tumregel kan vara att snegla mer på vinnarlistorna än motsvarande förlorarlistor – detta då vinnare oftast gör mycket rätt och antagligen har goda chanser att fortsätta prestera!

Bästa vätgasaktierna 1 år

  1. Cummins 32 % (USA, 43 miljarder USD)
  2. Insplorion 31 % (Sverige, 0,1 miljarder SEK)
  3. Impact Coatings 14 % (Sverige, 0,6 miljarder SEK)
  4. Hexagon Composites 6 % (Norge, 7,9 miljarder NOK)
  5. Hynion 0 % (Norge, 0,1 miljarder NOK)

Bästa vätgasaktierna 3 år

  1. Cummins 32 % (USA, 43 miljarder USD)
  2. Hexagon Composites 16 % (Norge, 7,9 miljarder NOK)
  3. Air Products & Chemicals 4 % (USA, 62 miljarder USD)
  4. Bloom Energy -44 % (USA, 2,6 miljarder USD)
  5. HydrogenPro -51 % (Norge, 0,7 miljarder NOK)

Bästa vätgasaktierna 5 år

  1. Bloom Energy 152 % (USA, 2,6 miljarder USD)
  2. Cummins 114 % (USA, 43 miljarder USD)
  3. Hexagon Composites 50 % (Norge, 7,9 miljarder NOK)
  4. FuelCell Energy 29 % (USA, 0,2 miljarder USD)
  5. Air Products & Chemicals 25 % (USA, 62 miljarder USD)

Listan senast uppdaterad: 2024-08-28. Källa/inspiration: Börsdata/Avanza.

Lär dig mer – Vad är vätgas?

Vätgas är ingen energikälla i sig, utan fungerar som ett sätt att lagra och transportera energi. Vätgas är beroende av bränsleceller för att kunna användas effektivt. Det är bränslecellerna som gör om den kemiska energin i vätgas till el, bränsle eller värme. Metoden ger bara luft och vatten som utsläpp om man använder förnyelsebar energi som vindkraft och solenergi.

De möjliga användningsområdena för energibäraren, tillsammans med bränsleceller, är många. Här är några exempel:

  • Drivmedel i fordon: bilar, fartyg, flyg och tåg.
  • Energilagring och reservkraft för att ge el och värme till byggnader.
  • I datorer, mobiler och annan teknik istället för batterier.

Användandet av vätgas är dock inget nytt. Inom industrin har man använt gasen i över hundra år! Idag främst för raffinering av oljeprodukter och när man tillverkar ammoniak till konstgödsel.

Kunskapen om hur man hanterar gasen är alltså redan utbredd. Kanske har du hört talas om Hindenburg-olyckan 1937 då ett luftskepp fyllt med vätgas exploderade? Idag vet man som tur är betydligt mer om hur man ska hantera gasen på ett säkert sätt. Däremot är tekniken för att använda vätgas inom grön energisektorn relativt ny och fortfarande under utveckling.

Vätgas som grön energi


Vätgas går att framställa på fler än ett sätt. Grön vätgas är framställd av förnybara källor och därmed den typ som är mest relevant i miljö- och hållbarhetsfrågor. Fram till 2030 ska EU-kommissionen satsa 430 miljarder euro på att öka användningen av grön vätgas. Man kan framställa vätgas genom att använda överskott av el från vindkraft och solenergi, och därmed också lösa det stora problemet med energilagring.

Vätgas som framställs med fossila bränslen som naturgas eller stenkol orsakar stora koldioxidutsläpp. Därför lägger nu både politiker och företag fokus på att ersätta fossilt producerad vätgas med grön sådan.

I Sverige pågår bland annat projektet Hybrit, en satsning av SSAB, LKAB och Vattenfall med målet att utveckla fossilfritt stål genom användning av vätgas. Liknande projekt pågår i andra länder  – som i Danmark där flera aktörer, däribland SAS, samarbetar för att kunna använda vätgas producerad av vindkraft till flygbränsle.

Hinder för grön vätgas

Många ser stor potential för vätgas på marknaden. Men i dagens läge bromsar vissa saker branschens utveckling. Långa tillståndsprocesser saktar ner utbyggnaden av elproduktion och elnätet. Det uppstår dessutom säkerhetsfrågor om man ska öka produktion av vätgas mer. Höga kostnader riskerar också bli ett hinder på marknaden, vad gäller allt från lagring till investeringar i infrastruktur och själva användningen.

Lagar och regler har inte helt hängt med i den snabba utvecklingen som skett bland vätgas bolag. Sådana oklarheter i regelverket utgör också ett hinder.

Fördelar med aktier vätgas

Som vi nämnt står vätgasbolagen inför en del utmaningar för att kunna växa, men trots det väljer många att investera i dessa aktier. Vad är det som får dessa företag inom bränsleceller och vätgasteknik att vara populära på marknaden?

  • Många anser att vätgas har stor potential i den globala omställningen till fossilfria metoder genom att minska koldioxidutsläppen. Tekniken kan ge noll utsläpp.
  • Tros vara en viktig teknik för att transportera och lagra förnybar energi från till exempel vind och sol.
  • Stor bredd av användningsområden, från elnätet till industrin och transport.
  • Möjligheten att använda det som drivmedel i elbilar och andra fordon.
  • Vissa aktier inom vätgas och bränsleceller har under perioder stigit mycket kraftigt och denna “hype” kan fortsätta att driva upp kurserna ytterligare.

Storbanken Barclays tror på omställningen till vätgas


I en sektoranalys från 2021 hävdar brittiska Barclays Bank att marknaden för vätgasen kommer växa lavinartat de kommande tio åren. Banken skriver att 15 procent av energiutbudet kommer att vara utvunnet ur grön vätgas år 2030, vilket skulle innebära att elektrolysörmarknaden blir 150 gånger större.

Dessutom menar banken att kostnaderna kan halveras till 2025 tack vare att produktionen sker i större skala. Barclays skriver att alla potentiella utfall i analysen pekar på flerårig tillväxt i en industri som de anser vara undervärderad.‌

Nackdelar / risker med aktier i vätgas

Att investera i bränsleceller och vätgas innebär både möjligheter och risker. Potentialen är stor i samhällets omställning till el, värme och drivmedel som är hållbara. Nya kunskaper i sektorn kan göra att en aktie snabbt stiger – men även att den faller.

Det gäller dessutom att vara försiktig med vilken aktie man väljer att investera i. Vissa aktörer på börsen befinner sig i ett väldigt tidigt skede och är därmed extra volatila. Även om det gått bra för en aktie under en längre tid är det inte heller säkert att trenden fortsätter uppåt.

Läs på om företagen och tekniken genom att följa med i nyheterna och ta del av analyser, och se till att sprida ut dina investeringar för att minimera riskerna. Lägg inte alla ägg i en korg, utan se till att du även äger aktier i andra områden än sektorn för grön energi och hållbarhet (eller inom olika "subkategorier" inom detta bredare tema)!

Lista – Börsnoterade bränslecells- och vätgasföretag att investera i

Det händer mycket på marknaden för grön energi. Aktiekurserna har sett stora svängningar under de senaste åren – så även inom bränsleceller och vätgasbranschen. Många ser inte längre vätgas som den enda hållbara metoden för att ersätta fossila bränslen och uppfylla behovet av lagring och transportering av el från förnybara källor som sol och vind.


För att nyttja tekniken behövs mer än bara ren vätgas – där andra delar som infrastruktur och utrustning får betydande roller. När vi pratar om vätgasmarknaden kan det alltså handla om företag som till exempel tillverkar bränsleceller och utrustning, eller som fokuserar på att transportera och lagra gasen.

Nedan listar vi ett antal populära bolag inom branschen – såväl svenska, nordiska som ett antal utländska bolag som erbjuder dig en möjlighet att investera i deras vätgas- och bränsleceller aktier.

Nordiska vätgasaktier

  • Powercell (Sverige)
  • Cell Impact (Sverige)
  • NEL (Norge)
  • Metacon (Sverige)
  • Impact Coatings (Sverige)
  • Insplorion (Sverige)
  • Hexagon Composite (Norge)
  • Hynion (Norge)
  • HydrogenPro (Norge)
  • Green Hydrogen Systems (Danmark)
  • Everfuel (Norge)
  • Cortus Energy (Sverige)
  • Aker Clean Hydrogen (Norge)

Övriga utländska vätgasaktier

  • Plug Power (USA)
  • Ballard Power Systems (USA/Kanada)
  • Hyzon Motors (USA)
  • Air Products & Chemicals (USA)
  • ITM Power (Storbritannien)
  • FuelCell Energy (USA)
  • Bloom Energy (USA)
  • Cummins (USA)
  • Nikola Corporation (USA)
  • McPhy Energy (Frankrike)

Tips – Automatisera ditt aktiesparande med smidiga tjänster

Om du inte vill, kan eller orkar lägga ned tid på att hålla dig uppdaterad på aktiemarknaden och istället vill automatisera ditt aktiesparande vill tipsa om tjänsten Sigmastocks.

Med Sigmastocks är det enklare än någonsin att spara i aktier! Det är en världsunik spartjänst, som är först med att kunna erbjuda ett helt automatiserat aktiesparande i en portfölj som skräddarsys efter dig och dina preferenser. Att komma igång är enkelt och tar bara några minuter, sedan sköter sparandet sig själv: från köp till optimering av din eller dina portfölj. Allt till en av marknadens lägsta avgifter!

Vätgasfonder

Hur ser det då ut med rena vätgasfonder? Utbudet av börshandlade vätgas fonder, så kallade ETF:er, är begränsat men Track Hydrogen Von på Avanza är exempel på en ETF tracker. Trackern följer ett antal aktier, varav hälften från USA och resten fördelade på Storbritannien, Italien, Norge, Kanada, Sverige och Frankrike. Trackern består av bolag som PlugPower (USA), ITM Power (Storbritannien), NEL (Norge) och PowerCell (Sverige).

Du kan även investera i aktiefonder där vätgas- och bränsleceller företag ingår. I utbudet från aktiemäklarna kan du välja bland fonder som fokuserar på hållbarhet och grön energi. Titta på respektive fonds exponering för att ta reda på vilka bolag som ingår och i vilka länder dessa är verksamma, samt vilka branscher den är exponerad mot.

Tips – Spara smidigare med fondroboten Lysa

Om du föredrar att handla med vanliga fonder du enkelt automatisera ditt sparande med hjälp av den populära fondroboten Lysa.

(Reklamlänk till Lysa.)

Kort fördjupning av några populära bolag inom vätgassektorn

För att underlätta för dig att smalna in och hitta några bolag att fokusera mer på har vi valt ut tre populära aktier inom detta tema med många aktieägare hos Avanza. Återigen, många ägare utgör inte nödvändigtvis någon garanti för att det rör sig om de absolut bästa bolagen, utan kan snarare ses som ett "filter" för att gräva vidare – och kan kombineras med ovanstående listor.

PowerCell aktie (Sverige)

PowerCell Sweden är verksamma inom bränslecellsproduktion. Tekniken är patenterad med spjutspetsteknologi och modulsystemet av bränslecellsplattformar drivs av producerad vätgas med el, värme och vatten som utsläpp. Bränslecellerna är även designade för att klara av vätgas från biogas, naturgas eller biodiesel. Huvudkontoret ligger i Göteborg.

Läs mer om PowerCell aktie och se aktuell aktiekurs.

NEL aktie (Norge)

NEL är verksamma inom energisektorn. Störst inriktning sker mot vätgas, där bolaget levererar lösningar för produktion, lagring och distribution av vätgas från förnybar energi. Kunderna återfinns inom energi-, gas- samt industrisektorn. En majoritet av lösningarna utgår ifrån egenutvecklad bränslecellsteknik och som komponenter i elbilar. NEL står för ”Norwegian Elektrolys”. Bolaget grundades ursprungligen 1927 och har sitt huvudkontor i Oslo.

Läs mer om NEL aktie och se aktuell aktiekurs.

Plug Power aktie (USA)

Plug Power konstruerar, utvecklar, tillverkar och kommersialiserar bränslecellsystem för elektriska lyftkransbilar och materialhanteringsutrustning. Bolaget erbjuder sina produkter globalt till detaljhandel, livsmedelsbutiker och institutionella matdistributionscentraler samt tillverkningsanläggningar. Bolaget grundades 1997 och har sitt huvudkontor i New York, USA.

Läs mer om Plug Power aktie och se aktuell aktiekurs.

Fler frågor och svar om att investera i vätgas företag på börsen

Vill du veta mer? Läs vidare för att få svar på några av de vanligaste frågorna om vätgas och bränslecell aktier.


Hur kan man investera i aktier inom vätgas och bränsleceller?

Avanza och Nordnet är populära plattformar i Sverige men även storbankerna erbjuder vanligtvis aktiehandel. Kolla på listorna här ovanför för att få inspiration till vilka aktier du kan handla med.

Vem köper vätgasaktier?

Både småsparare och större investerare har velat ta del av "hypen" kring vätgasaktier. Många vill vara med och stötta den miljövänliga tekniken, och samtidigt få chansen att tjäna pengar på utvecklingen.

Weichai Power, som är Kinas största tillverkare av dieselmotorer, äger andelar i brittiska Ceres Power och kanadensiska Ballard Power. Andra stora industribolag som Cummins och Bosch har investerat runt 10 miljarder kronor i bränslecellsbolagen.

Vilka vätgasaktier ska man investera i?

Det går aldrig att veta hur värdet på en aktie kommer att röra sig från dag till dag. Bolaget som du köper aktier i kan vara starkt en dag, för att sedan ha en fallande aktiekurs. Generellt sett är de större bolagen mer stabila än mindre och nyare företag.

Du kan sprida ut dina innehav i olika typer av bolag och i olika länder. Till exempel genom en blandning av vätgas aktier, aktier i bränsleceller och i ren produktion av vätgas. Det är alltid en bra idé att investera i olika branscher, så att du inte har alla dina investeringar i enbart hållbarhet och grön energi.

Vilka risker finns med att investera i vätgasaktier?

Precis som med all aktiehandel finns det vissa risker med vätgas. Det görs satsningar på grön energi i världens alla hörn, och allt fler smarta produkter och tjänster kommer till användning.

Vätgas är inte den enda potentiella lösningen för omställningen till fossilfritt bränsle och klimatsmart el och värme. Eftersom branschen fortfarande är i utvecklingen kan det svänga snabbt. Branschen är också i olika utsträckning beroende av politiskt stöd och subventioner.

Hur blir framtiden för vätgasbolag?

Hållbarhet kommer med högsta sannolikhet fortsätta att vara en av samhällets största frågor under en lång tid framöver. Hur utvecklingen fortskrider för just vätgasen är omöjligt att svara på i dag, men ingen kan direkt förneka att bränsleceller och vätgastekniken har stor potential inom många olika användningsområden.


Källmaterial

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Daniel på Börskollen den 29 augusti 2024. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Daniel   Medarbetare Börskollen
I rollen som skribent brinner Daniel Åstrand för att utveckla Börskollen till den givna platsen för alla med intresse för börs och investeringar. Som skribent har han stor kunskap inom och skriver gärna om såväl större börsnyheter och makro, mer nischade aktie- och investeringsuppslag, investeringsstrategier och trading samt även bredare artiklar och guider inom privatekonomi.
Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader