Vinstfall väntas för bankerna – men en av de stora ligger bättre till
De svenska storbankerna står inför en tuff rapportperiod där vinstfallen väntas accelerera under det tredje kvartalet. Samtidigt har bankaktierna släpat efter börsen, vilket kan skapa möjligheter för återhämtning. Först ut bland bankerna är Nordea, vars rapport presenteras den 17 oktober. Dagens industri ger en fördjupad analys av utvecklingen.
- Bankernas nettovinster förväntas falla med 13 procent.
- Nordeas vinstfall är mindre tack vare ett stabilt räntenetto.
- Räntenettots utveckling är avgörande för bankernas intäkter.
Vinstfall över hela linjen
Enligt Dagens industri, med data från Factset, väntas storbankernas nettovinster minska med 13 procent under det tredje kvartalet jämfört med samma period förra året. Vinsten beräknas landa på totalt 37 miljarder kronor. Denna negativa trend har redan observerats under det andra kvartalet och den fortsätter nu med ökad takt.
Nordeas stabilitet och övriga bankers utmaningar
Bland bankerna förväntas Nordea klara sig bäst med en förväntad vinstminskning på endast 7 procent. Den mindre nedgången beror på att Nordeas räntenetto, en central intäktskälla, väntas vara nästan oförändrad jämfört med samma period föregående år. För Handelsbanken, Swedbank och SEB ser utsikterna mörkare ut med vinstfall på 14 procent för Swedbank och 18 procent för både Handelsbanken och SEB. Dessutom väntas dessa banker se sina räntenetton minska med mellan 5 och 8 procent.
Räntenettots betydelse
Räntenettot, som utgör en stor del av bankernas intäkter, är en avgörande faktor att bevaka. För Handelsbanken stod det för 76 procent av intäkterna under det andra kvartalet. Nordea och Swedbank hade en andel på cirka två tredjedelar, medan SEB låg på 57 procent. Denna statistik understryker vikten av räntenettots utveckling för bankernas lönsamhet och aktiekurser.
På Börskollen ser vi att banksektorns utmaningar samtidigt kan innebära möjligheter för investerare, särskilt om bankaktierna börjar återhämta sig efter den senaste tidens kursnedgångar. Det är därför viktigt att följa de kommande rapporterna och hur marknaden reagerar.