Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

5 min lästid

Daniel har ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap.En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.
Avanza

Avanza Zero – Bästa indexfonden att välja december 2023?

Sidans innehåll

Vill du börja investera på börsen men är osäker på var du ska börja? Indexfonder har blivit en populär inkörsport för många sparare och ett fondsparande lämpar sig bättre för ett passivt sparande än investeringar i enskilda aktier. Avanza Zero har fått mycket uppmärksamhet och är en av de mest attraktiva fonderna på marknaden idag. Men vad gör då denna indexfond så speciell, och är den verkligen den bästa indexfonden för dig?

I denna artikel gör vi en djupdykning i världen av indexfonder och förklarar varför Avanza Zero kan vara det bästa valet för dig som är ny till sparande på börsen. Vi granskar Avanza Zeros utveckling över tid, dess sammansättning av innehav och hur fonden står sig jämfört med liknande alternativ – läs vidare för att lära dig mer!

STÄNG X
Börskollen tipsar!Smidig gratisfond – perfekt för nybörjaren som vill komma igång!
Vunnit “Sveriges nöjdaste sparare” 13 år i rad
Brett utbud av aktier, fonder och derivat
Bli kund helt gratis – enkel och smidig plattform
Erbjudande: Handla aktier/fonder gratis upp till 50 000 kr

Avanza Zero: utveckling 2023

En av de vanligaste frågorna när det kommer till valet av fond är hur den har presterat över tid. För att svara på denna fråga behöver vi granska Avanza Zeros utveckling över olika tidsperioder, såsom 1 år, 3 år och 5 år. Fondens historik sträcker sig tillbaka till 2006 – och som du ser i bilden ovan har avkastningen under den perioden uppgått till mer än 300 procent!

Utveckling över tid

Om vi ser till de senaste fem åren har Avanza Zero generellt sett haft en positiv utveckling. Fonden följer SIX30RX-indexet, vilket inkluderar de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Detta innebär att du får exponering mot Sveriges största och mest omsatta företag, något som ofta borgar för stabilitet och tillväxt.

Klicka dig vidare för att se fondens avkastning direkt hos Avanza!

Jämförelse med jämförelseindexet

När vi jämför Avanza Zeros avkastning med jämförelseindexet ser vi att fonden har lyckats mycket väl med att replikera indexets utveckling. Detta är en viktig indikator på fondens effektivitet och bevisar att fonden levererar det som utlovas: en tillförlitlig avkastning baserad på de mest omsatta aktierna i Sverige.

Kort- och långsiktig utveckling

Om vi fokuserar på det kortare perspektivet, exempelvis en tidshorisont på ett år, ser vi en liknande bild. Börsen kommer alltid att ha sina upp- och nedgångar, något som är särskilt viktigt för nybörjare att förstå. Det understryker vikten av att inte dra förhastade slutsatser baserat på kortsiktiga marknadsrörelser och istället fokusera på en långsiktig investeringsstrategi.

Med detta sagt har Avanza Zero kontinuerligt visat en stabil utveckling. Därmed är fonden ett bra alternativ för nybörjare som är intresserade av att börja månadsspara.

Avanza Zero: innehav 2023

Innehaven är kärnan i varje fond, och därför är det viktigt att förstå vilka bolag en fond investerar i. Så vilka innehav har Avanza Zero?

Fondens största innehav per början av oktober 2o23. Klicka dig vidare för att se de 25 största innehaven och läsa mer.

Som vi redan har nämnt speglar fondens innehav de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Några exempel på de bolag som du investerar i via fonden är: Atlas Copco, Investor, Volvo, SEB, Assa Abloy, Sandvik, Evolution, Hennes & Mauritz och AstraZeneca. Det betyder att fonden är diversifierad över flera olika sektorer, inklusive industri, finans, hälsovård och konsumentvaror. Detta bidrar till en balanserad riskprofil och ger dig möjligheten att dra nytta av de olika segment i marknaden som går bäst för stunden och över tid.

Avanza Zero är en indexfond som fokuserar på den svenska marknaden. Således är fonden ett utmärkt val för dig som vill investera i Sveriges ekonomiska framtid. Den ger dig exponering mot de största och mest stabila bolagen i vårt land, och kan därmed vara en pålitlig hörnsten i en diversifierad portfölj.

STÄNG X
Vunnit “Sveriges nöjdaste sparare” 13 år i rad
Brett utbud av aktier, fonder och derivat
Bli kund helt gratis – enkel och smidig plattform
Erbjudande: Handla aktier/fonder gratis upp till 50 000 kr

Avanza Zero: utdelning

Utdelning är en viktig faktor att ta hänsyn till när du ska välja en fond. Detta gäller i synnerhet för långsiktiga investerare som vill skapa en stabil inkomstkälla. Så lämnar Avanza Zero någon utdelning?

Nej, detta är en återinvesterande fond. Det innebär att eventuella utdelningar automatiskt återinvesteras i fonden. Detta kan vara fördelaktigt för sparare som inte nödvändigtvis behöver det omedelbara kassaflödet och istället vill dra nytta av ränta-på-ränta-effekten.

Och även om Avanza Zero inte betalar ut någon direkt utdelning har fonden en historik av stabil och imponerande avkastning. Denna kan ses som en slags “indirekt utdelning” i form av fondens värdetillväxt. I längden kan denna tillväxt vara mycket lönsam för långsiktiga investerare som månadssparar eller regelbundet investerar i fonden.

Avanza Zero: omdöme 2023

När det kommer till Avanza Zero och omdömen finns det mycket som talar för fonden. Som exempel kan vi ta Morningstar, som är en av de mest pålitliga källorna till recensioner av fonder. Avanza Zero har fått höga betyg hos dem. Detta är ytterligare en faktor som gör fonden till ett attraktivt val för sparare som är på jakt efter en pålitlig indexfond.

I en artikel i Affärsvärlden uttalar sig en expert från Morningstar, Johanna Englundh, om trenden kring Sverigefonder. Hon understryker indirekt att låga avgifter och passiv förvaltning är faktorer som sparare värderar högt. Dessa egenskaper kännetecknar just Avanza Zero. I artikeln finns även en tabell över de tio största Sverigefonderna, där det tydligt framgår att denna fond presterar väl jämfört med andra Sverigefonder.

”Avanza Zero, med ingen avgift, har gett den högsta avkastningen bland de tio största Sverigefonderna, medan Didner & Gerge som har den högsta avgiften, hittas i botten med ungefär hälften så hög årlig avkastning som Avanza Zero. Samma trend går att se under 2023, då vi hittar Didner & Gerges Sverigefond i botten av avkastningslistan för de tio största fonderna, medan Avanza Zeros sparare kan glädjas åt över nio procentenheter högre avkastning under årets första sex månader.”

Nordnet Superfonden vs Avanza Zero

När du gör en jämförelse av indexfonder på den svenska marknaden är det rimligt att jämföra Nordnet Superfonden vs Avanza Zero. Dessa indexfonder står nämligen i direkt konkurrens med varandra. Båda fonderna har sina fördelar och nackdelar, och du bör känna till deras skillnader för att kunna göra ett bra val.

Avgiftsstruktur

En av de viktigaste skillnaderna mellan de två är avgiftsstrukturen. Avanza Zero tar stolthet i att vara en avgiftsfri fond, vilket innebär att du inte betalar några löpande avgifter för att äga fonden. Även Nordnet Superfonden (numera kallad Nordnet Indexfond Sverige ESG) har en låg avgift, men den är inte noll. Fonden har nämligen en transaktionsavgift som uppgår till 0,02 % av värdet på din investering per år.

Innehav och diversifiering

Båda dessa indexfonder strävar efter att replikera index, men de följer olika jämförelseindex. Medan Avanza Zero följer SIX30 Return Index fokuserar Nordnet Indexfond Sverige ESG på ett annat urval av svenska bolag. Den följer nämligen jämförelseindexet OMX Stockholm Benchmark ESG Responsible Index (OMXSBESG), vilket innebär att den inte investerar i exempelvis Evolution (en B2B-leverantör inom live casino). Detta kan vara en viktig faktor att beakta beroende på vilken typ av exponering mot den svenska marknaden du söker.

Sammanfattningsvis erbjuder Avanza Zero en avgiftsfri, långsiktig och stabil investeringsmöjlighet med en bra historik.

Du kan köpa Avanza Zero genom att öppna ett konto hos Avanza. Därefter kan du genomföra ditt köp av andelar i fonden direkt via deras handelsplattform.

Fler frågor och svar om Avanza Zero

Hur bra är Avanza Zero?

Avanza Zero är en av de mest populära indexfonderna i Sverige och har en historik av stabil och konkurrenskraftig avkastning. Den har också fått höga betyg av analysföretaget Morningstar.

Är Avanza Zero helt gratis?

Ja, Avanza Zero är en helt avgiftsfri fond. Det innebär att du inte betalar några löpande förvaltningskostnader när du äger fonden.

2000+ betyg på App Store och Google Play
Alla nyheter samlade på ett ställe
Skapa bevakningar av aktier
Pushnotis när något händer
Helt kostnadsfri

Hur tjänar de pengar på Avanza Zero?

Fonden i sig är förvisso avgiftsfri för dig som fondandelsägare. Men Avanza tjänar istället pengar genom andra tjänster som de tillhandahåller, såsom sin handelsplattform och andra investeringsprodukter.

Vad ingår i Avanza Zero?

Avanza Zero följer indexet SIX30RX, vilket inkluderar de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. När du investerar i denna fond får du därmed en bred exponering mot den svenska marknaden.

Är Avanza Zero en lämplig fond för ett långsiktigt sparande?

Ja, med sin låga obefintliga avgift och breda exponering mot stabila, svenska företag är Avanza Zero ofta rekommenderad för ett långsiktigt sparande.

Hur kan jag köpa Avanza Zero?

Du kan köpa Avanza Zero genom att öppna ett konto hos Avanza. Därefter kan du genomföra ditt köp av andelar i fonden direkt via deras handelsplattform.


Källmaterial

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 9 oktober 2023. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.
Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Du har läst

Avanza Zero – Bästa indexfonden att välja december 2023?

Ladda ner vår populära kostnadsfria app för att få ännu bättre koll på börs, investeringar och ekonomi.

Testa appen

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.