Lysa fondrobot eller global indexfond 2025? Därför bör du... - Börskollen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Lysa fondrobot eller global indexfond? För- och nackdelarna med dina fondval 2025

Lysa

5 min lästid

Att investera dina pengar innebär alltid en risk. Sidan kan innehålla/innehåller reklam eller affiliatelänkar.

Många sparare ställer sig frågan om Lysas fondrobot eller en global indexfond är det bästa valet för framtiden. Båda alternativen ger en bred exponering mot den globala aktiemarknaden, men de gör det på olika sätt.

Fondroboten Lysa ger dig en automatiserad och personligt anpassad portfölj, medan globala indexfonder ger direkt exponering mot världens aktiemarknader till ofta lägre avgifter men med mer eget ansvar.

Vilken lösning som passar bäst beror på din investeringsstil, dina kunskaper och hur mycket tid du vill lägga på ditt sparande.

Fondrobotar och indexfonder fungerar på olika sätt

Att investera i aktiemarknaden globalt är en strategi som forskning har visat vara effektivt för ett långsiktigt sparande. Men hur ska man göra det på bästa sätt? Ska man välja en fondrobot som Lysa som automatiserar processen eller ska man själv välja en eller flera globala indexfonder?

Båda alternativen ger exponering mot globala aktier och båda har som mål att ge en god avkastning över tid. Men tillvägagångssätten skiljer sig åt, och det gör även avgiftsstrukturen, graden av personlig anpassning och hur mycket arbete som krävs från din sida.

Lysa eller global indexfond – vilket passar mig bäst?

Vad är Lysa?

Lysa är en svensk fondrobot som automatiskt investerar dina pengar i en globalt diversifierad portfölj bestående av indexnära fonder. Utifrån dina svar på frågor om din ekonomi, dina mål och din risktolerans skapar fondroboten en personligt anpassad portfölj åt dig. Portföljen består av aktie- och räntefonder med global exponering, så du får en bred riskspridning.

Lysas algoritm sköter allt från investeringarna till att ombalansera din portfölj. Den totala avgiften för tjänsten ligger på mellan 0,37-0,44 % per år, men den kan sjunka till 0,28 % om du har ett större sparkapital.

Fördjupa dig mer: Läs vår stora Lysa-guide om du vill fördjupa dig mer.

Vad är en global indexfond?

En global indexfond är en fond som följer ett globalt aktieindex, ofta MSCI World Index eller liknande. Dessa fonder investerar i hundratals eller tusentals bolag över hela världen, vilket ger en bred exponering mot den globala aktiemarknaden. Fonden köper aktier i bolagen i samma proportion som de har indexet, så fondens utveckling följer indexets.

Avgifterna för globala indexfonder varierar, men de ligger ofta på mellan 0,1-0,4 % per år. Det är lägre än avgifterna för aktivt förvaltade fonder och ibland även lägre än Lysas avgifter.

Fördjupa dig mer: Läs våra stora guider om globalfonder och indexfonder om du vill fördjupa dig mer.

En global indexfond investerar i hela världen

Fördelarna med Lysa

De främsta fördelarna med Lysa är:

Automatiseringen och bekvämligheten
En av de största fördelarna med Lysa är bekvämligheten. När du har satt upp ditt konto och bestämt din risknivå sköter fondroboten allt åt dig. Den väljer fonder, investerar dina pengar och ombalanserar portföljen när det behövs. Det här gör Lysa till ett utmärkt val för dig som vill spara långsiktigt men inte har tid, kunskap eller intresse för att göra det själv.

Den personliga anpassningen
Lysa skapar en portfölj som är anpassad efter dina personliga förutsättningar och mål. Genom att svara på frågor om din ekonomi och risktolerans får du en portfölj som är skräddarsydd för dig. Det här kan vara värdefullt om du vill ha en portfölj som är anpassad efter din specifika situation.

Den breda diversifieringen
Lysas portföljer investerar i ett brett spektrum av globala indexfonder, så du får en bred riskspridning över olika marknader och tillgångsslag. Det kan minska risken för stora svängningar i portföljens värde vid nedgångar på specifika marknader.

De automatiska ombalanseringarna
Fondroboten ombalanserar automatiskt din portfölj för att säkerställa att fördelningen mellan aktier och räntor förblir den du har valt. Det här sparar dig tid och säkerställer att din portfölj håller sig på din valda risknivå även när marknaderna går upp eller ner.

Nackdelarna med Lysa

Lysa har även vissa nackdelar jämfört med globala indexfonder:

Något högre avgifter
Fondroboten har högre avgifter än de billigaste globala indexfonderna, även om de är förhållandevis låga jämfört med många fonder. Över tid kan även små skillnader i avgifter ha stor inverkan på avkastningen.

Mindre kontroll
Med Lysas fondrobot har du mindre kontroll över exakt vilka fonder dina pengar investeras i. Du väljer din risknivå, men de specifika investeringsbesluten fattas av en algoritm.

Begränsad flexibilitet
Lysa är en lösning som passar många, men inte alla. Om du har specifika preferenser eller vill investera i särskilda sektorer eller marknader kanske den här fondroboten inte är flexibel nog för dina behov.

Fördelarna med en global indexfond

En global indexfond har också flera fördelar:

Generellt låga avgifter
Många globala indexfonder har mycket låga avgifter, ibland så låga som 0,1-0,2 % per år. Det här kan vara en stor fördel när det kommer till avkastning över tid jämfört med dyrare alternativ.

Direkt marknadsexponering
Med en global indexfond får du direkt exponering mot de bolag som ingår i indexet. Du vet exakt vad du investerar i och kan välja det index som bäst överensstämmer med dina preferenser.

Det bör dock understrykas att även i fallet med Lysa äger du i slutändan också en sammansättning med en stor mängd globala aktier, även om de exakta innehaven och geografisk vikt så klart kan skilja sig åt beroende på vilken indexfond eller index som man jämför med.

Mer kontroll
Genom att själv välja globala indexfonder får du mer kontroll över dina investeringar. Du kan välja specifika indexfonder baserat på dina preferenser avseende geografisk spridning, sektorfördelning eller andra faktorer.

Globala indexfonder är ofta tungt exponerade mot USA

Nackdelarna med global indexfond

Även om globala indexfonder har många fördelar finns det även vissa nackdelar du bör känna till:

Kräver mer kunskap och tid
När du investerar direkt i globala indexfonder behöver du ha viss kunskap om hur aktiemarknaden fungerar. Du måste också ha tid att hålla koll på dina investeringar och eventuellt ombalansera din portfölj.

Ingen personlig anpassning
Globala indexfonder är standardiserade produkter som inte anpassas efter din individuella situation. Du måste själv bedöma hur mycket risk du vill ta och hur du ska fördela ditt investerade kapital.

Ingen automatisk ombalansering
Till skillnad från Lysas fondrobot ombalanserar globala indexfonder inte automatiskt din portfölj. Om du vill behålla en viss fördelning mellan aktier och räntor måste du själv sköta ombalanseringen, medan hos Lysa sker detta helt automatiserat och kan dessutom enkelt ändras i det fall du vill höja eller sänka din generella risknivå.

Psykologiska utmaningar
Det kan vara psykologiskt utmanande att investera direkt i indexfonder, särskilt när marknaderna är volatila. Det kan vara svårt att hålla sig till sin investeringsstrategi när marknaden går ned kraftigt.

Vanliga frågor och svar om fondrobotar eller indexfonder

Vilken är den bästa indexfonden?

Den bästa globala indexfonden är den som har lägst avgifter, följer ett brett index som MSCI World eller MSCI All Country World Index och är lätt för dig att investera i via din bank eller nätmäklare.

Är Lysa en global indexfond?

Nej, Lysa är inte en indexfond utan en fondrobot som investerar dina pengar i olika globala indexfonder utifrån din riskprofil och dina mål. Det gör att du får en bred exponering mot de globala marknaderna.

Är det bra att spara i globala indexfonder?

Ja, att spara i globala indexfonder kan vara ett utmärkt sätt att få exponering mot den globala aktiemarknaden till låga avgifter. Det kräver dock att du själv sköter investeringsbesluten och ombalanserar din portfölj vid behov.

Källmaterial

Faktagranskat innehållDen här artikeln är korrekturläst och faktagranskad av Kristoffer på Börskollen den 16 maj 2025. Medarbetarna på Börskollen har lång erfarenhet av det aktuella ämnet.
Kristoffer   Medarbetare Börskollen
Kristoffer har ett brinnande intresse för ekonomi och börsen. I rollen som skribent har han tidigare erfarenhet av att ha jobbat på nischbank och inom Fintech samt verkat på börsen personligen större delen av sitt vuxna liv. Med ett stort intresse för ekonomi, motorer och börsen i synnerhet skriver han allt ifrån nyheter om privatekonomi och bilar till nischade artiklar om mer specifika aktier.