Allt tuffare krav från företag – sova på kontoret och utebliven semester
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter
BörskollenFör dig med koll på börsen

Nyhet

Allt tuffare krav från företag – sova på kontoret och utebliven semester

Allt tuffare krav från företag – sova på kontoret och utebliven semester

Med en allt hårdare arbetsmarknad i USA ställs nu högre krav på arbetstagare. Företag söker efter kandidater som är redo att prioritera arbete framför fritid. Från långa arbetsdagar till minimala semestrar, förändras arbetsvillkoren snabbt.

  • Företag som Shopify och Rilla ställer höga krav på arbetstid.
  • Arbetsmarknaden i USA visar en avmattning i nyanställningar.
  • Kandidater förväntas ofta arbeta 60–80 timmar per vecka.

Enligt Realtid har den amerikanska arbetsmarknaden blivit mer krävande, med företag som söker arbetstagare villiga att ägna långa timmar åt jobbet. Sedan pandemin har fördelarna på arbetsmarknaden minskat, och nu kräver arbetsgivare mer av sina anställda.

Krav och förväntningar ökar

Företag som Shopify och Rilla har infört strikta arbetskrav. Shopify söker till exempel en produktchef som kan hantera ett intensivt arbetstempo, medan Rilla förväntar sig att ingenjörer jobbar 70 timmar i veckan. Dessa krav ses inte bara som nödvändiga utan även som ett säljargument.

De testar gränserna för vad de kan kräva av sina anställda, med vetskapen om att folk är desperata efter jobb och att företagen nu sitter i förarsätet.

Lori Reed, vd på rekryteringsfirman Schechter Reed.

Arbetsvillkor diskuteras öppet

Företag som McKinsey är ärliga om sina arbetsvillkor, vilket kan avskräcka vissa kandidater men även attrahera dem som delar företagets värderingar. På Reddit har ärliga jobbannonser från företag som Solace Health både hyllats och kritiserats.

Trots att den amerikanska arbetsmarknaden fortsätter att växa har nyanställningar saktat in, vilket lett till ökad konkurrens om jobben. Detta har gett företag större makt att diktera villkoren för sina anställda.

Samtidigt som amerikanska företag skruvar upp kraven på sina anställda – med långa arbetsveckor, få semesterdagar och höga prestationsmål – står Sverige kvar vid sin tradition av balans mellan arbete och fritid. Här är 40 timmars arbetsvecka fortfarande norm, och fem veckors semester är lagstadgat.

Det som i USA nu används som ett säljargument – att arbetet går före livet – skulle i Sverige sannolikt mötas med kritik. I ett land där "livspussel" är en central del av arbetsgivarmarknadsföringen och där arbetsmiljölagen sätter tydliga gränser för övertid, är det svårt att se en bred acceptans för de amerikanska villkoren.

Nyhetsbrev