Bli gravid? Nytt förslag vill ge varje kvinna som skaffar barn en miljon
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Bli gravid? Nytt förslag vill ge varje kvinna som skaffar barn en miljon

Bli gravid? Nytt förslag vill ge varje kvinna som skaffar barn en miljon

Med en kraftig nedgång i födelsetalen står många länder inför en demografisk utmaning. Norge föreslår nu en radikal lösning: en miljon norska kronor till varje kvinna som föder barn. Samtidigt söker flera europeiska länder egna vägar för att motverka den negativa trenden.

  • Norge har historiskt låga födelsetal och föreslår ekonomiska incitament.
  • Utvecklingen syns även i Sverige där färre barn föds än människor avlider.
  • Andra europeiska länder har infört olika åtgärder för att höja barnafödandet.

Enligt Dagens PS har Norge upplevt en markant minskning i antalet födslar. Den norska Statistiska centralbyrån rapporterar att endast drygt 54 000 barn föddes under 2024, den tredje lägsta siffran i landets historia.

För att stabilisera befolkningen krävs ett fertilitetstal på minst 2,1, men nu ligger det på 1,44.

Demografiska utmaningar i både Norge och Sverige

Denna trend med låga födelsetal syns även i Sverige. Enligt SCB förväntas det i många kommuner födas färre barn än vad det är personer som avlider. En anledning är att många väntar längre med att skaffa barn, vilket påverkar demografiska mönster.

En total fertilitetsgrad på 1,44 är den tredje lägsta som registrerats i Norge. Espen Andersen, SSB.

Ekonomiska incitament och internationella lösningar

För att vända trenden har Anne Eskild vid Kvinnokliniken på Ahus föreslagit att staten ska ge en miljon norska kronor till varje kvinna som föder barn.

Förslaget kommer ur den nuvarande orättvisan i föräldrapenningen, där höginkomsttagare får mer stöd än låginkomsttagare.

Andra länder har också tagit till okonventionella metoder. Italien erbjuder mark till familjer med tre barn, och Ungern ger livslång skattebefrielse till kvinnor med fyra barn.

Liknande åtgärder har vidtagits i Ryssland och Serbien, medan Frankrike, trots sina generösa familjeförmåner, upplevt en minskning av födelsetalen.

Nyhetsbrev