Blufföretag ställer in siktet på placerare – så skyddar du dig
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Blufföretag ställer in siktet på placerare – så skyddar du dig

Blufföretag

Nu kommer allt fler varningar om bedragare som lockar investerare att satsa pengar i ”lönsamma placeringar” som sedan visar sig vara värdelösa. Finansinspektionens varningslista växer lavinartat och nätbankerna går ut med upplysningar till sina kunder. Börskollen visar  hur bedrägerierna går till och tipsar om hur du kan skydda dig.

  • Antalet blufföretag som lurar konsumenter och placerare ökar dramatiskt i tuffa ekonomiska tider.
  • Bedragarna tar sikte på både placerare och konsumenter i behov av pengar.
  • Det finns flera sätt att upptäcka bedragare i tidigt skede – var alltid skeptisk mot förslag som verkar för bra för att vara sanna.

Blufföretagen som vill lura dig att satsa pengar i placeringar som inte finns ökar dramatiskt. Bedragarna är ofta skickliga och ofta trovärdiga. De har också tillgång till allt bättre teknik, i form av AI-lösningar som deepfakes.  

Blufföretagen växer dramatiskt

Under det första halvåret växte Finansinpektionens varningslista med 2000 varningar. Denna består av företag som erbjuder svenska konsumenter och investerare finansiella tjänster eller produkter utan att företaget har nödvändiga tillstånd i eller utanför Sverige.

Investeringarna visar sig ofta senare vara värdelösa.

Det finns väldigt många som försöker lura folk på pengar. Som konsument och placerare behöver du vara mycket skeptisk mot alla förslag där det går lite för snabbt och enkelt.

Detta säger Mikael Sandahl, finansinspektör på FI och expert på investeringsbedrägerier i ett uttalande om de ökande bedrägerierna.

Nätbankens tips för att upptäcka bedragaren

Om du skulle drabbas är det viktigt att kontakta din bank samt polisanmäla så snart som möjligt. Nätbanken Nordnet gick nyligen ut med en varning till sina kunder och ett par råd om hur man undviker att hamna i den situationen.

  • Om du bli kontaktad via telefon och du blir osäker på om den som ringer verkligen är den han/hon utger sig för att vara - lägg på luren direkt, det kan vara en bedragare.
  • Identifiera dig aldrig med bank-ID eller lämna ifrån dig lösenord på uppmaning av någon annan.
  • Lämna aldrig ifrån dig personlig information eller klicka på länkar i e-post/sms om du inte är säker på vem avsändaren är.
  • Om du erbjuds investera i ett värdepapper som påstås snabbt kunna ge hög avkastning - var kritisk. Det kan vara fråga om ett investeringsbedrägeri.
Montage Stockfoto

Storbankerna allt mer på tårna

Bankerna har fått allt större krav på sig att stoppa bedrägerier. Som vi på Börskollen uppmärksammade i somras har detta lett till åtgärdspaket, som bland annat innefattar bättre system för att övervaka transaktioner, att göra extra kontroller, sätta beloppsgränser och införa tidsfördröjningar kopplat till vissa transaktioner.

De vill också kunna ”strypa olika produkter” och kunna blockera personer från att använda Swish och Bank-id. Det här är åtgärder som redan är på gång att implementeras. Detta har dock lett till att bedragarna börjat undvika de större bankerna och i stället använda sig av mindre aktörer, enligt Finansinspektionen.

Fallen som blir vanligare

Finansinspektionen tar upp ett par exempel som blir vanligare: Bedragare som utnyttjar den allt tuffare ekonomiska situationen för hushåll och skräddarsyr falska lån med ”förmånliga villkor”. Även fall där blufföretaget ska ”hjälpa till” med överföringar ökar.

Ytterligare ett tillvägagångssätt som blir vanligare är att man använder kändisar för att komma åt konsumenternas pengar. Det här förekommer särskilt i sociala medier, och väntas få ytterligare fart i takt med att AI-tekniken med deepfakes blir mer avancerad och enklare att använda.

Vid både investeringsbedrägerier och lån används ofta en hemsida där erbjudandena finns.

När det gäller de falska lånen används ofta argument som att låntagaren ska få pengarna på kontot inom en timme eller att lånet har en fast och låg ränta. Det är också vanligt med fraser som att företaget "anpassar lånet efter dina behov" och att lånet är "unikt, snabbt och enkelt", uppger Finansinspektionen.

Om man ansöker om ett sådant lån beviljas ansökan snabbt och följs av uppmaningar att betala in påhittade avgifter i förskott. De är inte ovanligt att bedragaren vill ha betalt i kryptotillgångar. Lånet kommer dock aldrig att utbetalas.

Montage Stockfoto

Finansinspektionens fem tips

Här är Finansinspektionens fem tips på hur du ser igenom bedrägerier:

1. Det finns inga snabba, enkla och säkra investeringar. På sociala medier och webbsidor annonserar många bedragare med löften om enkla investeringar som snabbt leder till stora vinster. Bedragare som ringer lovar ofta samma sak. Men sådana investeringar finns inte. I stället ska du tänka att om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, då är det nog så.

2. Var skeptisk till alla som erbjuder dig investeringar på sociala medier, telefon eller privata mejl. Seriösa företag erbjuder inte investeringar på det här sättet, i synnerhet inte på kvällstid. Blockera personen eller lägg på.

3. Gör aldrig affärer med företag du inte känner till. Precis som med alla investeringar ska du inte göra affärer med okända företag. Om inte du eller någon du litar på känner igen företaget bör du inte låta dem hantera dina pengar.

4. Var försiktig med ditt bank-id och släpp inte in okända i datorn. Använd inte ditt bank-id eller annan e-legitimation och logga inte in på din bank på uppmaning av någon annan. Inga seriösa företag kommer att uppmana dig att använda dina inloggningsuppgifter på det sättet. Det gör bara bedragare. Låt inte heller någon du inte känner fjärransluta till din dator. Du vill absolut inte ha hjälp av en bedragare att till exempel skicka pengar från din bank.

5. Kontrollera att företaget har tillstånd från FI och undvik företag på varningslistan. Gör aldrig affärer med företag utan tillstånd. Företag som får göra affärer i Sverige finns i FI:s företagsregister. Kontrollera även att inte FI har varnat för företaget. På den tidigare nämnda varningslistan finns företag utan tillstånd – i många fall företagsnamn som figurerat i tidigare bedrägerier. Låt dig inte luras att investera i dessa.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Nordnet

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nordnet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt