Boverket tar fram modell för ”Sverigehus”

Ett så kallat ”Sverigehus” ska utredas av Boverket. Villan i "traditionell svensk stil” ska kunna uppföras utan bygglov över hela landet. Men förslaget dröjer till efter valet 2026.
Ett klassiskt rött hus med vita knutar. Så visualiserades Sverigedemokraternas idé om ett ”Sverigehus” inför förra riksdagsvalet 2022.
Regeringen och SD tar nu ett nytt steg genom att låta Boverket utreda ett typgodkännande av sådana småhus. Flera modeller ska tas fram för att få bygga en villa utan bygglov.
– Vi vet att många vill bo i småhus men allt för få byggs, säger infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson (KD).
Trävilla på 150 kvadrat
Enligt Sverigedemokraternas Mikael Eskilandersson kommer minst en av de typgodkända husmodellerna att vara utformad i ”traditionell svensk byggstil”.
SD ritade tidigare upp att huset ska ha träfasad, vara en 1,5-plansvilla med 150 kvadratmeter boyta. Och detta lovar partiet ska kunna bli av.
Eskilandersson menar att den estetiska faktorn är en förutsättning för ”Sverigehuset”.
– En röd stuga med vita knutar uppfattas som tryggt och trevligt. Hade man i stället gjort en fyrkantig låda i betong hade det antagligen inte varit lika lätt att få acceptans från allmänheten, säger han.
Tanken är att det både ska bli enklare och billigare att bygga hus. En standardiserad modell med slopat bygglov kan pressa kostnaden med ett par hundra tusen kronor, enligt Eskilandersson.
Kommunalt monopol
Boverket ska redovisa sin utredning i juni 2026 och därefter behövs en remiss och sannolikt ny lagstiftning. Någon modell finns inte på plats före valet, enligt Andreas Carlson.
Ett hinder är det kommunala planmonopolet som enligt infrastrukturministern kommer att få ”stå tillbaka något” för att den enskilde ska kunna förverkliga sin boendedröm. Även grannars acceptans och försvarets intressen är viktiga och ska vägas in, säger han.
Carlson pekar också på dagens långa ledtider och snåriga regelverk.
– Nyproduktionstakten är så låg att det blir ett legitimitetsproblem. Det är svårt för den som vill bo i småhus att förverkliga drömmen om ett eget hem.
Källa: Niklas Svahn/TT, Robin Salomonsson/TT