Därför är AI-jättarna på charmoffensiv i Europa
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Därför är AI-jättarna på charmoffensiv i Europa

Därför

Under en stor techkonferens i Paris talade representanter från Amazon och Google länge och väl om AI-teknikens stora potential för såväl samhällen som ekonomier. Det skedde i samband med att EU godkände AI Act, den banbrytande lagstiftning som ska reglera artificiell intelligens. USA-jättarna försöker vinna de europeiska lagstiftarnas gunst.

  • Amazon och Google betonar AI:s fördelar på Viva Tech-konferensen.
  • EU:s nya AI Act sätter regler för användning av artificiell intelligens.
  • Teknikjättarna strävar efter att vinna förtroende hos europeiska reglerare.

Vid Viva Tech-konferensen i Paris lyfte Amazon och Googles teknikchefer Werner Vogels och James Manyika fram den artificiella intelligensens potential att förändra världsekonomin och samhällen. Detta skedde bara en dag efter att EU officiellt godkände AI Act, en omfattande lag som reglerar användningen av artificiell intelligens. Lagstiftningen syftar till att begränsa riskerna och missbruket av teknologin, såsom spridning av felinformation och upphovsrättsbrott.

Fokus på AI:s nuvarande fördelar

Vogels betonade vikten av att tala om "AI för nu" och hur teknologin redan idag kan gynna olika befolkningsgrupper. Han nämnde exempel från Jakarta, Indonesien, där AI används för att koppla samman små risbönder med finansiella tjänster och effektivisera leveranskedjan för ris, en grundläggande livsmedelsvara för hälften av världens befolkning.

Manyika, som också ansvarar för Googles arbete med ansvarsfull innovation, påpekade AI:s stora fördelar inom hälso- och bioteknik. Han framhöll att Googles Gemini AI-modell är skräddarsydd för medicinska tillämpningar och att Google DeepMind har utvecklat AlphaFold 3, som kan förstå alla livets molekyler. Dessa teknologier har gjorts tillgängliga för forskare globalt.

EU-reglering och Big Techs respons

AI Act innebär att olika AI-applikationer bedöms utifrån de risker de medför, och reglerna syftar till att balansera innovation med ansvarstagande. Manyika uttryckte oro över att diskussionerna ofta fokuserar enbart på riskerna och betonade samtidigt vikten av att använda teknologin för att förbättra samhället och lösa globala problem.

Vi på Börskollen noterar att de amerikanska teknikjättarna försöker vinna förtroende hos europeiska reglerare i ljuset av den nya lagstiftningen. Microsoft och Amazon har nyligen åtagit sig att investera betydande belopp i moln- och AI-infrastruktur i Frankrike, och flera möten har hållits med franska ledare för att diskutera Paris som en global AI-hubb.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Amazon

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt