Därför är AI-jättarna på charmoffensiv i Europa
Under en stor techkonferens i Paris talade representanter från Amazon och Google länge och väl om AI-teknikens stora potential för såväl samhällen som ekonomier. Det skedde i samband med att EU godkände AI Act, den banbrytande lagstiftning som ska reglera artificiell intelligens. USA-jättarna försöker vinna de europeiska lagstiftarnas gunst.
- Amazon och Google betonar AI:s fördelar på Viva Tech-konferensen.
- EU:s nya AI Act sätter regler för användning av artificiell intelligens.
- Teknikjättarna strävar efter att vinna förtroende hos europeiska reglerare.
Vid Viva Tech-konferensen i Paris lyfte Amazon och Googles teknikchefer Werner Vogels och James Manyika fram den artificiella intelligensens potential att förändra världsekonomin och samhällen. Detta skedde bara en dag efter att EU officiellt godkände AI Act, en omfattande lag som reglerar användningen av artificiell intelligens. Lagstiftningen syftar till att begränsa riskerna och missbruket av teknologin, såsom spridning av felinformation och upphovsrättsbrott.
Fokus på AI:s nuvarande fördelar
Vogels betonade vikten av att tala om "AI för nu" och hur teknologin redan idag kan gynna olika befolkningsgrupper. Han nämnde exempel från Jakarta, Indonesien, där AI används för att koppla samman små risbönder med finansiella tjänster och effektivisera leveranskedjan för ris, en grundläggande livsmedelsvara för hälften av världens befolkning.
Manyika, som också ansvarar för Googles arbete med ansvarsfull innovation, påpekade AI:s stora fördelar inom hälso- och bioteknik. Han framhöll att Googles Gemini AI-modell är skräddarsydd för medicinska tillämpningar och att Google DeepMind har utvecklat AlphaFold 3, som kan förstå alla livets molekyler. Dessa teknologier har gjorts tillgängliga för forskare globalt.
EU-reglering och Big Techs respons
AI Act innebär att olika AI-applikationer bedöms utifrån de risker de medför, och reglerna syftar till att balansera innovation med ansvarstagande. Manyika uttryckte oro över att diskussionerna ofta fokuserar enbart på riskerna och betonade samtidigt vikten av att använda teknologin för att förbättra samhället och lösa globala problem.
Vi på Börskollen noterar att de amerikanska teknikjättarna försöker vinna förtroende hos europeiska reglerare i ljuset av den nya lagstiftningen. Microsoft och Amazon har nyligen åtagit sig att investera betydande belopp i moln- och AI-infrastruktur i Frankrike, och flera möten har hållits med franska ledare för att diskutera Paris som en global AI-hubb.