Din hjärnas hälsa i fokus – nya EU-direktiv på väg

Den ständigt ökande skärmtiden påverkar vår hjärnhälsa och arbetsmiljö i allt högre grad. Forskning pekar på att multitasking och digitala distraktioner minskar vår förmåga att fokusera. Samtidigt finns det riktlinjer och regler som ska skydda oss i vår digitala arbetsmiljö.
- Ökad skärmtid påverkar hjärnans förmåga att fokusera.
- Arbetsgivare har ett ansvar för att säkerställa en hälsosam digital arbetsmiljö.
- Nya EU-direktiv om digital arbetsmiljö är på väg.
Enligt en artikel från Kollega, har vårt skärmbeteende förändrats dramatiskt över tid, både på jobbet och privat. Den omfattande användningen av digitala verktyg har lett till att vår förmåga att koncentrera oss har påverkats negativt.
Multitasking och hjärnhälsa
Hjärnforskaren Sissela Nutley från Karolinska Institutet betonar att multitasking och digitala distraktioner minskar vår effektivitet och ökar stressnivåerna. Den digitala miljön är designad för att fragmentera vår uppmärksamhet, vilket kan leda till en kostsam belastning på hjärnan.
För att motverka dessa effekter, finns det riktlinjer för hur digitalt arbete ska utföras för att skydda anställdas hälsa. Dessa regler, som inkluderar kognitiv ergonomi, betonar vikten av att anpassa arbetet efter människan.
Arbetsgivarens ansvar och nya direktiv
Kersti Lorén, sakkunnig i ergonomi på Arbetsmiljöverket, framhåller att arbetsplatser ska ta hänsyn till kognitiva och ergonomiska principer. Det handlar om att förstå hur information bearbetas och vilka behov som finns för att bevara hälsa och produktivitet.
Arbetet ska anpassas efter människan och inte tvärtom. Att man förstår hur människan tar till sig och bearbetar information och vad vi behöver för att ha hälsa, välbefinnande och göra ett bra, produktivt jobb.
Malin Cato, inspektör på Arbetsmiljöverket, har genomfört omfattande kontroller av arbetsplatser och funnit att många brister i hanteringen av digitala arbetsmiljörisker. Hon betonar vikten av att arbetsgivare skaffar sig större kunskap om hur teknisk utveckling påverkar anställdas hälsa.
Regler och framtida utmaningar
Det finns redan specifika regler för bildskärmsarbete, men nya EU-direktiv är på gång. Dessa väntas ta hänsyn till den ökade kognitiva belastningen som digitala arbetsmiljöer medför.
För att hålla hjärnan i balans, föreslås att man ser på den som en ”muskel” som behöver återhämtning. Utan denna återhämtning riskerar vi ohälsa och sjukfrånvaro, vilket kan kopplas till de kognitiva kraven i den digitala arbetsmiljön.
Vi ser ju utmattningssymptom. Det är en sjukfrånvaro som inte minskar. Den har inte bara med digital utveckling att göra, men det är bidragande.
Malin Cato, inspektör på Arbetsmiljöverket.