Hård kritik mot AD-beslut om hamnstrejken

Hamnarbetarförbundets stridsåtgärder, som pågår sedan i förra veckan, är inte olagliga anser Arbetsdomstolen (AD). Beslutet väcker starka reaktioner.
Hamnarbetarförbundet inledde i förra veckan olika stridsåtgärder för att försöka få igenom bland annat ett krav på starkare skydd för förtroendevalda.
Arbetsgivaren Sveriges Hamnar, som nyligen tecknade nytt kollektivavtal med Transportarbetareförbundet, hävdar dock att stridsåtgärderna i och med kollektivavtalet är olagliga.
Det håller dock AD inte med om, utan skriver i ett interimistiskt beslut – det vill säga i väntan på det slutgiltiga avgörandet – att arbetsgivarens invändningar inte kan godtas.
”Mycket allvarligt”
Enligt Sveriges Hamnar kan det äventyra hela den svenska modellen.
”Om vi förhandlar och tecknar avtal med Transport, ett LO-förbund, och ändå inte får fredsplikt, vad är då kollektivavtalet värt?”, säger förhandlingschefen Johan Grauers i ett pressmeddelande.
Även Svenskt Näringsliv är kritiskt.
– Vi kommer specialstudera det här, men det är mycket allvarligt och vi kommer kommer direkt resa krav på förändringar av lagstiftningen, säger vice vd:n Mattias Dahl till TT.
”Hitta en lösning”
AD:s beslut innebär att Hamnarbetarförbundets varslade stridsåtgärder i hamnarna kan fortsätta.
Erik Helgeson, vice ordförande i Hamnarbetarförbundet, välkomnar beslutet.
– För oss var det ändå väntat. Nu finns ett fönster för att söka kontakt och för att ha mer konstruktiva förhandlingar och hitta en lösning som båda parter kan acceptera, säger han.
Fakta: Hamnarbetarförbundets stridsåtgärder
(TT) Hamnarbetarförbundets medlemmar strejkade i onsdags i förra veckan mellan klockan 12 och 18 i cirka 15 svenska hamnar. I torsdags inledde förbundets medlemmar strejker på utvalda företag i Göteborg, Gävle, Karlshamn, Stockholm/Nynäshamn, Sundsvall och Umeå/Holmsund. Strejker och andra stridsåtgärder (exempelvis övertidsblockad) har varslats även för hamnarna i Halmstad, Helsingborg, Malmö, Kalix, Luleå, Piteå, Skellefteå och Söderhamn.
Källa: Jens Bornemann/TT