Efter år av köer – här kan du nu snabbt få en hyreslägenhet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Efter år av köer – här kan du nu snabbt få en hyreslägenhet

Efter år av köer – här kan du nu snabbt få en hyreslägenhet

För första gången någonsin rapporterar lika många allmännyttiga bostadsföretag ett överskott som ett underskott av bostäder. Den svenska bostadsmarknaden är i snabb förändring – och i många kommuner går det nu att få en hyresrätt direkt.

  • Allmännyttan rapporterar nu lika ofta överskott som underskott på bostäder.
  • Vakanserna ökar på landsbygden, medan köerna är kvar i storstäderna.
  • Bristen på seniorbostäder är fortsatt stor i hela landet.

I decennier har långa köer präglat den svenska bostadsmarknaden. Men nu sker en historisk förskjutning. Enligt Sveriges Allmännyttas nya marknadsrapport rapporterar 50 procent av medlemsföretagen i årets enkät ett överskott på bostäder – en fördubbling jämfört med förra året.

”Det är en paradoxal utveckling. På vissa håll är det fortfarande stor bostadsbrist, särskilt i storstäderna. Samtidigt står många lägenheter tomma i mindre kommuner och på landsbygden”, säger Sofia Hansdotter, expert på fastighetsutveckling hos Sveriges Allmännytta.

Rekordmånga tomma lägenheter

Antalet outhyrda bostäder har på ett år ökat från 3 780 till 7 354. Drygt hälften av dessa har stått tomma i mer än tre månader.

Vakanserna är störst i kommuner med vikande befolkning, men återfinns även i närliggande orter till storstäderna.

Det är en allvarlig utveckling. För bostadsföretagen innebär tomma lägenheter minskade intäkter, vilket minskar möjligheterna till underhåll, renoveringar och nyproduktion. Sofia Hansdotter, expert på fastighetsutveckling hos Sveriges Allmännytta.

Lägenheter utan kö

Samtidigt som tomma lägenheter ökar, har kötiderna minskat i stora delar av landet. I vart fjärde bostadsföretag finns det nu lägenheter som kan hyras utan kötid alls.

”Vi ser några starka regioner där behovet av fler bostäder fortfarande är stort, men också många orter där det nu går snabbt att få en bostad”, säger Hansdotter.

Rapporten bekräftar den tudelade bilden. I tillväxtregioner som Uppsala, Lund och Linköping är efterfrågan fortsatt hög. Men i över hälften av landets kommuner råder nu ett överskott, särskilt inom kategorier som studentbostäder och traditionella hyreslägenheter.

Underskott på seniorbostäder

En tydlig brist som kvarstår är dock seniorbostäder och trygghetsboenden. Oavsett kommunstorlek eller läge rapporterar bostadsföretagen att denna bostadsform inte möter efterfrågan.

”Med en åldrande befolkning är det oroväckande att just den boendeform som är mest efterfrågad fortfarande är i underskott”, säger Hansdotter.

Målkonflikter försvårar investeringar

Rapporten lyfter även fram att det finns en växande osäkerhet kring nyproduktion. Kommuner och bostadsbolag gör ibland olika bedömningar av bostadsbehovet, vilket riskerar att leda till förseningar i planering och bristande investeringsvilja.

”Vem ska ta risken i en vikande marknad? När efterfrågan är osäker blir det svårare att motivera nyproduktion – särskilt i områden där lägenheter redan står tomma”, konstaterar Hansdotter.

Från bostadsbrist till balans

Sveriges Allmännytta menar att Sverige är på väg in i en ny fas. Bostadsbrist är inte längre en nationell sanning, utan en lokal fråga. Den tudelade marknaden kräver skräddarsydda lösningar.

”Nu gäller det att ställa om tankesättet. För den som är beredd att flytta utanför storstadsområdena finns det i dag goda chanser att få en lägenhet snabbt”, säger Sofia Hansdotter.

Rapporten bygger på en enkätundersökning som besvarats av 204 allmännyttiga bostadsföretag över hela landet. Dessa företag förvaltar tillsammans cirka 800 000 hyreslägenheter, vilket motsvarar drygt 80 procent av den kommunala hyressektorn i Sverige.

Nyhetsbrev