EU-lån till vapen? "Dålig idé", tycker Sverige

Sverige kan tänka sig att lätta på EU:s budgetregler för att fler ska kunna satsa på försvaret. Men gemensamma EU-lån ogillas fortfarande av finansministern.
När EU-ländernas ekonomier behövde hjälp efter coronapandemin togs ett gemensamt jättelån upp på EU-nivå. Samma sak vill nu flera länder göra för att möjliggöra storsatsningar på försvaret.
Så kan det mycket väl sluta, konstaterar finansminister Elisabeth Svantesson (M).
– Jag tycker att det är en utomordentligt dålig idé med gemensam upplåning, men i det här läget tror jag inte man ska utesluta någonting, säger hon på väg in till ett möte med sina EU-kollegor i Bryssel.
Budgetregler
Ett annat alternativ är att lätta på EU:s tuffa budgetregler och låta länderna själva låna upp pengar, även om det skulle medföra större budgetunderskott än vad som egentligen tillåts.
– För att bygga upp en stark försvarsförmåga kan många länder komma att behöva mer skuld. Men jag är orolig generellt över det, för Europa är redan högt belånat, säger Svantesson.
Enligt Polens premiärminister Donald Tusk har EU-kommissionen "inom några dagar" lovat komma med förslag om hur olika gemensamma EU-pengar kan användas för försvaret.
"Prioritera"
Svantesson anser att mycket handlar om att prioritera.
– Nu måste alla länder göra det som de är satta att göra, nämligen bygga egen försvarsförmåga. Det kan man göra genom att prioritera om i budgeten. Vi har gjort det, vi har minskat biståndet, lagt mer pengar på försvaret exempelvis, säger finansministern i Bryssel.
Kommissionsordförande Ursula von der Leyen konstaterar samtidigt att EU redan gjort mycket för Ukraina.
"Finansiellt och militärt har Europa lagt mer på bordet än någon annan. Och vi kommer att öka på", skriver hon på X efter ett möte med USA:s Ukraina-sändebud Keith Kellogg på tisdagen.
Källa: Wiktor Nummelin/TT