Europeiska företag ställer om – alla vill ta del av försvarsboomen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter
BörskollenFör dig med koll på börsen

Nyhet

Europeiska företag ställer om – alla vill ta del av försvarsboomen

Europeiska företag ställer om – alla vill ta del av försvarsboomen

Europeiska företag satsar stort på försvarssektorn i takt med att EU och Nato ökar sina försvarsbudgetar. Allt från teknikföretag till skeppsvarv positionerar sig för att ta del av de nya affärsmöjligheterna. Detta kan innebära stora förändringar för marknaden.

  • Europeiska försvarsaktier har stigit kraftigt under året.
  • EU-kommissionens nya långtidsbudget satsar stort på försvar.
  • Företag som Orange och Einride ompositionerar sig mot försvarssektorn.

Flera europeiska företag positionerar sig för att dra nytta av ökade försvarsbudgetar inom EU och Nato, rapporterar CNBC. Det paneuropeiska indexet Stoxx Aerospace and Defense har sett en ökning med över 50 procent sedan början av året, vilket speglar den växande investeringsviljan hos EU-länder och Storbritannien.

Företagsstrategier anpassas efter nya möjligheter

Med EU-kommissionens förslag om en långtidsbudget på 2 000 miljarder euro, där en stor del ska gå till säkerhet, ser flera företag chansen att expandera. Franska Orange har lanserat en ny avdelning för försvar och säkerhet under ledning av Nassima Auvray. Fokus ligger på nätverkshybridisering och cybersäkerhet.

Även svenska Einride, som utvecklar självkörande eldrivna lastbilar, har börjat rikta sin teknik mot försvarssektorn. Företaget har lanserat mjukvara för att förbättra säkerheten i riskmiljöer och bekräftar att man redan fått inledande försvarskontrakt, även om detaljerna hålls hemliga.

I Italien har Fincantieri – känt för kryssningsfartyg – fått en order värd 700 miljoner euro för att bygga två stridsfartyg till italienska flottan, i samarbete med försvarskoncernen Leonardo. Bolagets vd ser försvarssegmentet som en växande del av verksamheten.

Till och med Irland, som har EU:s lägsta försvarsbudget i förhållande till BNP och står utanför Nato, ser nya möjligheter. VR-företaget VRAI vill bli ledande inom så kallad ”dual use”-teknik, där civil teknologi anpassas för militära ändamål.

Ökat intresse bland investerare

Internationella investerare som Deutsche Bank och Singapores Temasek-fond har också visat intresse och planerar att öka sina investeringar i den europeiska försvarsindustrin.

Nyhetsbrev