Expertens tips – så förhandlar du dig till bästa boräntan
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter
BörskollenFör dig med koll på börsen

Nyhet

Expertens tips – så förhandlar du dig till bästa boräntan

Expertens tips – så förhandlar du dig till bästa boräntan

Att förhandla om bolåneräntan kan spara tusenlappar årligen. Trots detta jämför endast en mindre andel låntagare sin ränta regelbundet. Finansinspektionen ger nu råd för att hjälpa bolånetagare att få den bästa möjliga räntan.

  • Finansinspektionen upptäckte en skillnad på 0,47 procentenheter mellan bankernas snitträntor.
  • Endast 3 av 10 låntagare jämför sin boränta regelbundet.
  • Förhandlingsförmåga och konkurrensutsättning av banker är avgörande för bättre räntor.

Enligt en nyligen publicerad artikel från Expressen visar Finansinspektionens rapport att det finns en betydande spridning på 0,47 procentenheter mellan bankernas snitträntor. För ett lån på två miljoner kronor kan det innebära en skillnad på över 9 000 kronor årligen.

Rörlig ränta dominerar bostadslånen

Den senaste statistiken från SCB visar att 71 procent av de svenska bolånen har rörlig ränta. Samtidigt ligger den genomsnittliga räntan för nya avtal på cirka 3,03 procent, med variationer beroende på bindningstider.

Trots vikten av att se över sin ränta, känner sig många låntagare osäkra i förhandlingar med banken. Endast tre av tio jämför sin ränta regelbundet, vilket enligt Finansinspektionen kan bero på bristande kunskap.

Att orka ta det där snacket med banken och att våga pressa på, samt att få förståelse för den ränta man får. Vilket många upplever att de inte har i dag.

Moa Langemark, Konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen.

Tips för att lyckas med ränteförhandlingen

För att förhandla sig till bättre räntor rekommenderas att jämföra sin ränta med bankernas genomsnittsränta, kontakta flera banker och noggrant räkna på erbjudandena. Det är också viktigt att ställa frågor och följa upp med banken när rabatter går ut.

För att undvika fällor i ränteförhandlingar varnar Finansinspektionen för att låta sig lockas av erbjudanden som innebär att man måste köpa andra finansiella produkter, såsom att flytta tjänstepension. Sådana flyttar kan ibland leda till högre kostnader i längden.

För bästa resultat bör låntagare ta sig tid att läsa på under sommarledigheten och använda oberoende tjänster för att få en klar bild av marknadens räntor. Med rätt förberedelser kan man få en bättre ränta och därmed spara pengar.

5 smarta tips inför ränteförhandlingen med banken

1. Jämför med snitträntan – inte listräntan
Bankernas listräntor visar oftast det högsta priset de tar ut – men det säger inte mycket om vad kunder faktiskt betalar. Det du vill titta på är genomsnittsräntan, alltså den ränta andra kunder fått under den senaste tiden. Den ger en mer realistisk bild av vad som är möjligt att förhandla sig till.

2. Prata med flera banker
Nöj dig inte med första bästa erbjudande. Kontakta gärna flera banker och be om konkreta förslag. När bankerna märker att du jämför alternativ kan det öka viljan att ge dig bättre villkor. Tveka inte att nämna vilka räntor du har fått från andra håll – det kan ge dig en fördel.

3. Räkna på helheten innan du bestämmer dig
En tillfällig ränterabatt kan verka lockande, men titta på hela bilden. Om du till exempel behöver flytta din tjänstepension för att få ett erbjudande – kan avgifterna där äta upp vinsten. Gå igenom alla kostnader och villkor innan du tackar ja.

4. Be om en förklaring
Får du ett erbjudande som känns sämre än väntat? Be då banken förklara hur de har kommit fram till just den räntan, särskilt i förhållande till deras egen genomsnittsränta. Det ger dig mer insyn och stärker din förhandlingsposition.

5. Ställ frågor och följ upp
Det är viktigt att du förstår alla delar av erbjudandet. Så fråga på – även om det känns obekvämt. Och glöm inte att följa upp när ränterabatten tar slut – då är det ofta dags att förhandla igen.

Nyhetsbrev