Historiskt ras – sämsta halvåret på över 50 år
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter
BörskollenFör dig med koll på börsen

Nyhet

Historiskt ras – sämsta halvåret på över 50 år

Historiskt ras – sämsta halvåret på över 50 år

Den amerikanska dollarn har upplevt sitt sämsta halvår på över fem decennier. Under Donald Trumps administration har flera faktorer påverkat valutans styrka, däribland tullkrig och oro kring statsskulden. Trots förväntningar om motsatsen har euron stärkts i förhållande till dollarn.

  • Dollarn har tappat 10,8 % i värde under första halvåret.
  • Donald Trumps politik har skapat osäkerhet för investerare.
  • Euron stärktes med 13 %, trots förväntningar på motsatsen.

Enligt Expressen rapporterar Financial Times att den amerikanska dollarn har haft sin svagaste prestation sedan 1973.

Dollarindexet, som mäter valutans styrka mot sex andra valutor, har minskat med 10,8 procent under det första halvåret. Detta är det största fallet sedan finanskrisen 2009.

Trumps ekonomiska politik i fokus

Francesco Pesole, valutastrateg på ING, beskriver den amerikanska dollarn som "piskpojken i Trump 2.0:s oberäkneliga politik".

Trumps tullkrig, en växande statsskuld och oro över Federal Reserves oberoende har påverkat dollarns attraktionskraft negativt.

Det senaste fallet kom då senaten förbereder sig för att rösta om Trumps budgetförslag, vilket förväntas öka statsskulden med 3,2 biljoner dollar under det kommande decenniet. Detta har stärkt oron över hållbarheten i Washingtons lån.

Överraskande stark euro

Det första halvårets utveckling har motbevisat förutsägelser om att Trumps handelskrig skulle skada ekonomier utanför USA mer.

Euron, som förutspåddes falla till paritet med dollarn, har istället ökat med 13 procent.

Statsobligationer är ett annat område där dollarn har påverkats. Genom att investera i dessa lån kan investerare få ränta, men dollarns svaghet har lett till en utvandring från den amerikanska statsobligationsmarknaden.

Svenska kronan har visat styrka

En valuta som imponerat parallellt med dollarns nedgång är den svenska kronan som har haft en stark utveckling under året och toppar nu listan över världens mest handlade valutor, enligt Bloombergs G10-valutaindex.

Tisdagen den 2:a juli handlades kronan till kursen 9,48 mot dollarn, vilket innebär en förstärkning med hela 16,77 procent sedan årsskiftet.

Detta gör den svenska kronan till årets starkaste valuta – en ovanlig position för den annars ofta pressade svenska valutan.

Nyhetsbrev