Högsäsong för bluffakturor – så ska du agera om du drabbas
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter
BörskollenFör dig med koll på börsen

Nyhet

Högsäsong för bluffakturor – så ska du agera om du drabbas

Högsäsong för bluffakturor – så ska du agera om du drabbas

Antalet bluffakturor sköt i höjden under 2024 – med en ökning på 23 procent jämfört med föregående år. En ny kartläggning från Spiris visar att över 10 000 anmälningar gjordes, vilket sätter press på både företag och politiker att agera för att motverka problemet. Sommaren är en särskilt utsatt period.

  • 23% fler anmälda bluffakturor under 2024
  • Över 10 000 anmälningar om fakturabedrägerier
  • Störst ökning i Polisregion Stockholm

Enligt en undersökning från Spiris (tidigare Visma Spcs) ökade antalet fakturabedrägerier markant under fjolåret. Totalt gjordes 10 007 polisanmälningar, vilket är en ökning med 23 procent jämfört med 2023. Den största ökningen noterades i Polisregion Stockholm med 54 procent. Resultaten baseras på statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Företagarnas utmaningar

Bluffakturor utgör en betydande risk för små och medelstora företag, som kan drabbas av både ekonomiska och juridiska problem. Enligt Boo Gunnarson, företagarexpert på Spiris, är det avgörande att alla brott anmäls och utreds för att minska lönsamheten av bedrägerier.

Det är viktigt att enskilda företag tar ansvar och polisanmäler bluffakturor, men det räcker inte. Det behövs även politiska åtgärder.

Boo Gunnarson, företagarexpert Spiris.

Trots den stora ökningen av polisanmälningar bedöms dessa endast vara toppen av ett isberg. Enligt Svenskt Näringslivs rapport "Brottsbarometern 2024" är det bara 31 procent av företagen som anmäler alla brott de utsätts för. De vanligaste orsakerna till att avstå anmälningar är uppfattningen att de sällan leder till konsekvenser och att brotten anses vara för bagatellartade.

Behov av politiska åtgärder

För att effektivt bekämpa fakturabedrägerier efterfrågar företagare regelförändringar, förenklade anmälningsrutiner och skärpta straff för återfallsförbrytare. Det är viktigt att rättsväsendet prioriterar dessa brott för att stärka förtroendet hos landets företag.

Sommaren är en särskilt utsatt period för fakturabedrägerier, då många företag har sommarvikarier med mindre erfarenhet av fakturahantering. Det är avgörande att företag och politiker samarbetar för att motverka denna negativa trend.

Tipsen – så bestrider du en faktura:

1. Betala inte
Om du får en misstänkt bluffaktura ska du aldrig betala den, för då har du accepterat fakturan.

2. Bestrid fakturan
Skriv direkt på underlaget (om det är på papper) och skicka tillbaka till avsändaren: "Bestrider betalningsansvar då vi ej haft kontakt med er och någon beställning av dessa varor/tjänster aldrig har gjorts”. Tror du att det finns risk för att någon typ av förpliktelse föreligger kan du skriva: "Bestrider betalningsansvar då eventuellt avtal är ingånget genom ett vilseledande från er sida. Avtalet är ogiltigt enligt 30 § avtalslagen."

3. Gör en polisanmälan
Gör en polisanmälan om ett misstänkt bedrägeri med hjälp av bluffaktura.

4. Begär bevis
Om någon hänvisar till ett tidigare avtal i ett brev eller ett telefonsamtal, kräv att det skickas innan du för ytterligare diskussioner med företaget.

5. Dokumentera allt
Spara alltid all konversation i form av brev och mejl när du bestrider fakturan. Ta kopior!

Källa: Spiris

Nyhetsbrev