Kan Europarallyt hålla i sig? Här är experternas dom

Under första halvåret 2025 har europeiska aktier presterat starkt och överträffat sina amerikanska motsvarigheter. Trots detta råder delade meningar om huruvida denna trend kan fortsätta. Investerare och analytiker undersöker nu möjligheterna och riskerna som väntar under årets andra halva.
- Europeiska aktier har hittills i år avkastat mer än amerikanska aktier.
- Analytiker förväntar sig potentiella investeringsmöjligheter i Europa.
- Flera experter manar till försiktighet inför andra halvåret.
Enligt CNBC uppvisar det paneuropeiska Stoxx 600-indexet en ökning på 7% hittills i år. Tyska DAX har ökat med 20% och liknande uppgångar ses i Spanien och Italien. Detta står i kontrast till USA där S&P 500 och Nasdaq har stigit med cirka 5% vardera.
Fortsatt uppgång eller vändpunkt?
Historiskt sett är det ovanligt att europeiska aktier stiger mer än 6,6% under årets första halvår. När detta har skett, har uppgångarna i snitt varit 4,1% under andra halvåret. Trots detta finns det också exempel där aktierna stigit med 11% under samma period.
Vi ser potentiella möjligheter på aktiemarknaderna över geografier och sektorer — inklusive Europa och småbolag, bland andra.
Goldman Sachs kapitalförvaltare.
Goldman Sachs kapitalförvaltare betonar i sin halvårsrapport att Europa erbjuder attraktiva investeringsmöjligheter, särskilt inom försvar, energi och infrastruktur. De ser positivt på företag med starka försvarskopplingar och diversifiering från USA-marknader.
Frédérique Carrier, investeringsstrateg på RBC Wealth Management, ser positiva långsiktiga möjligheter i Europa tack vare strukturella förändringar i regionen.
I sin halvårsrapport pekar hon på att MSCI EMU-index – ett mått på europeiska aktier – handlas till en värdering i linje med sitt historiska snitt, men med rabatt jämfört med USA, även efter sektorjustering.
RBC föredrar europeiska sektorer som kan gynnas av finanspolitiska satsningar, särskilt försvar, material och vissa banker. Banker tros dra nytta av förbättrad tillväxt, en brantare räntekurva samt god direktavkastning via utdelningar och återköp. Carrier varnar dock för sektorer som påverkas negativt av tullar eller en stark euro.
Försiktighet inför global osäkerhet
Trots den starka uppgången är vissa analytiker, som Julius Bendikas, europeisk chef för ekonomi och dynamisk tillgångsallokering på Mercer, försiktiga. Han påpekar att ekonomiska fundamenta är mjukare och att marknadens tekniska signaler kan vara övervärderade.
Bank of America delar denna försiktighet och förutspår en nedgång på 10% för Stoxx 600.
"Vi förväntar oss att den globala tillväxten kommer att avta på grund av tullrelaterat tryck, vilket bör lyfta de europeiska riskpremierna för aktier och sänka vinsterna. Vi är fortsatt negativa när det gäller EU-aktier," tillade de.
De noterar att även om vissa sektorer, som verktyg kopplade till tysk stimulans, har överpresterat, så kan ökad osäkerhet och handelsrelaterade påfrestningar påverka europeiska aktier negativt.
Därför rekommenderar de en neutral inställning till europeiska aktier och betonar vikten av att vara vaksam inför kommande ekonomiska förändringar.