Nya prisbasbeloppet – så påverkas din ekonomi
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter
BörskollenFör dig med koll på börsen

Nyhet

Nya prisbasbeloppet – så påverkas din ekonomi

Nya prisbasbeloppet – så påverkas din ekonomi

Prisbasbeloppet för 2026 har fastställts till 59 200 kronor, en liten ökning med 400 kronor från föregående år. Trots den blygsamma förändringen kan det påverka en rad ekonomiska aspekter såsom skatter och ersättningar. Lendos sparekonom Sharon Lavie går igenom hur det påverkar olika gruppers ekonomi.

  • Prisbasbeloppet stiger till 59 200 kronor för 2026.
  • Höjningar påverkar skatter, pensioner, och studiemedel.
  • Både företagare och privatpersoner berörs av dessa ändringar.

Det nya prisbasbeloppet kommer att påverka olika delar av ekonomin, inklusive skatter, pensioner och andra statliga bidrag, skriver sparekonomen Sharon Lavie i bloggpost hos Lendo. Med en justering på endast 400 kronor, kan beloppet verka litet, men det har en bred påverkan på många olika områden.

Skatte- och bidragsjusteringar

För 2026 är det årliga prisbasbeloppet satt till 59 200 kronor, vilket används som en grund för att beräkna olika ekonomiska förmåner och avgifter. Den skattefria inkomstgränsen höjs till 25 042 kronor, vilket innebär att den som tjänar mindre än så inte betalar någon inkomstskatt.

För dig som lever på garantipension kan en extra femtiolapp efter skatt vara det som gör att du har råd med till en räkning, en fika eller bara en något tryggare vardag.

Sharon Lavie, sparekonom Lendo.

Garantipensionen får en höjning på 81 kronor per månad (till 11 899 kronor), och studiemedel justeras upp med 91 kronor per fyraveckorsperiod till totalt 13 591 kronor – en summa som inkluderar både bidrag och lån. Föräldrapenning och sjukpenning ökar med 8 kronor per dag, vilket kan ge ett litet men viktigt tillskott för dem som är beroende av dessa ersättningar.

Höjd brytpunkt för statlig skatt

Sharon Lavie tar också upp höjd brytpunkt för statlig skatt till 647 000 kronor – vilket innebär en höjning på runt 4 500 kronor. Det innebär att fler medelinkomsttagare slipper betala statlig skatt, och vissa får en skattesänkning. ”Du som ligger under den nya gränsen slipper betala statlig skatt och du som ligger över denna gräns sparar ca 900 kronor inbetald skatt”, skriver hon.

Förändringar för företagare och bilägare

För företagare innebär den höjda gränsen för direktavdrag att inventarier upp till 29 600 kronor kan avskrivas direkt. Omsättningsgränsen för krav på kassaregister höjs till 236 800 kronor, vilket kan minska administrativa bördor för småföretagare.

För de som har förmånsbilar justeras bilförmånsvärden, vilket innebär att den beskattningsbara delen av bilförmånen ökar något. Denna förändring kan dock upplevas som marginell i det stora hela.

Prisbasbeloppet spelar en central roll i att bestämma många ekonomiska parametrar som påverkar både privatpersoner och företag. Även små justeringar kan ha en betydande inverkan på den enskilda individens ekonomi, vilket gör det viktigt att hålla sig informerad om dessa förändringar.

Nyhetsbrev