Övergången till elbilar orsakar massuppsägningar i bilindustrin
Övergången till elbilar i Tyskland har skapat en våg av uppsägningar bland bilindustrins underleverantörer. Fler än 3000 anställda har sagts upp från Bosch, och ZF planerar att säga upp 12 000 anställda fram till 2030. Protester har brutit ut bland ZF:s anställda som rasar mot elbilar och jobbförlusterna.
- Övergången till elbilar har lett till massuppsägningar hos de stora tillverkarna Bosch och ZF i Tyskland.
- Bosch har redan sagts upp över 3000 anställda, medan ZF planerar att säga upp 12 000 anställda fram till 2030.
- Protester har brutit ut bland ZF:s anställda, som anser att övergången till elbilar orsakar deras jobbförluster.
Massuppsägningar i bilindustrin
Den snabba övergången till elbilar har gett upphov till en omfattande våg av uppsägningar i tyska bilindustrin. Det skapar en atmosfär av oro och protester bland anställda som riskerar att förlora sina arbeten. Bosch, världens största komponenttillverkare, har i flera omgångar sagt upp 3200 anställda.
Detta rapporterar Carup om.
Protester mot elbilar
Situationen är ännu allvarligare hos ZF, tillverkare av växellådor, motordelar, axlar och andra mekaniska komponenter. ZF planerar att säga upp 12 000 av totalt 165 000 anställda fram till 2030, enligt tyska facket. Dessa uppsägningar har utlöst en protestvåg där anställda demonstrerar på gatorna i sydtyska städer.
"Vi vill behålla jobben, men vi vet att omställningen till enbart elbilar kommer att kosta jobb", säger ZF i ett uttalande. Företaget bedömer att elbilar bara fordrar hälften så mycket mänskligt arbete.