Räntefrossa i USA – misstro mot statsfinanserna
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Räntefrossa i USA – misstro mot statsfinanserna

Räntefrossa i USA – misstro mot statsfinanserna

Dumpningen av USA-tillgångar fortsätter, vilket trycker upp amerikanska långräntor och sänker dollarn.

– Obligationsmarknaden skickar en varningssignal till politikerna att det inte går att ignorera finansiell hållbarhet länge till, säger Priya Misra, portföljförvaltare på JP Morgan Asset Management – en stor investerare på Wall Street.

Han tillägger att misstron mot USA:s skenande budgetunderskott – som ser ut att växa rejält om president Donald Trumps budgetplaner blir verklighet – påverkar riskaptiten på hela marknaden: även aktier och kreditmarknaden.

Vill reducera dollartillgångar

Från högsta ort i JP Morgan Chase-imperiet kommer också en tydlig varningsignal.

– Underskottsproblemen måste angripas, säger koncernchefen Jamie Dimon.

– Jag oroar mig inte för de kortsiktiga rörelserna i dollarn. Men jag förstår att folk vill reducera sina dollartillgångar, tillägger han.

Hans uppmaning framförs i en Bloomberg TV-intervju i Shanghai, Kina. Den kommer sedan det i en auktion av nya amerikanska obligationslån med 20-årig löptid i onsdags blev ovanligt svårt att hitta köpare – vilket tryckte upp räntorna.

Förra veckan sänkte ratinginstitutet Moody's USA:s kreditbetyg med hänvisning till USA:s stora underskott och höga räntor. Och i veckan har IMF-höjdaren Gita Gopinath i ovanligt skarpa ordalag varnat för konsekvenserna av underskottet och den ständigt ökande amerikanska statsskulden.

Fed kan behöva stödköpa

Räntefrossan har bubblat i bakgrunden under Trumpregeringens tullchock under våren. Och många frågar sig hur höga räntorna kan bli innan USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) måste ingripa med stödköp för att dämpa räntetrycket och säkra den finansiella stabiliteten.

Mycket fokus ligger på USA:s 30-åriga obligationer, som lyfte till 5,14 procent efter det att representanthuset med minsta möjliga marginal godkänt ett budgetförslag från Trumpregeringen, som nu går vidare till senaten för behandling där.

Räntenivån är den högsta på nästan 20 år – i linje med hur det såg ut inför den amerikanska bolånekrisen 2007 som utmynnade i en global finanskris efter Lehman Brothers-kraschen 2008.

Misstron mot USA:s statsfinanser – och osäkerheten kring USA:s ekonomiska utsikter i tullkaoset – syns även tydligt på USA-börserna och valutamarknaden, där dollarn bara i år har tappat över 13 procent av sitt värde mot kronan.

Fakta: Budgetförslaget som skapar räntefrossa

Trumpregeringen fick på torsdagen med minsta möjliga marginal ett budgetförslag godkänt av ett djupt splittrat representanthus. Förhandlingar och justeringar pågick in i det sista och nu ska även senaten hantera förslaget.

USA:s president Donald Trump kallar budgeten – med stora skattesänkningar och nedskärningar – "det stora vackra lagförslaget”.

Trumpregeringen hävdar att skattesänkningarna, nedskärningarna och avregleringarna kommer att betala sig själva i form av ökad tillväxt. Det talas även om att budgethål kan täppas till av intäkter från höjda USA-tullar.

Finansminister Scott Bessent har deklarerat att han siktar på att få ned USA:s budgetunderskott till 3 procent av BNP mot slutet av Trumps mandatperiod.

Men vissa beräkningar visar att det förslag som nu behandlas av kongressen kommer att öka USA:s budgetunderskott från fjolårets 6,5 procent av BNP till strax under 9 procent om tio år.

Enligt den amerikanska kongressens budgetkontor uppgick USA:s federala skuldbörda vid senaste årsskiftet till 98 procent av BNP, vilket kan jämföras med 73 procent för tio år sedan. Och statsskulden i USA kan enligt budgetkontoret nu öka med 3 800 miljarder dollar under de tio åren.

Källa: Joakim Goksör/TT

Nyhetsbrev