Rapport: De här företagen skapar flest nya jobb i Sverige

Unga företag, särskilt de yngre än fem år, är de största skaparna av jobb i Sverige. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. För att öka Sveriges konkurrenskraft och ekonomiska tillväxt måste de här företagen stöttas, framkom under seminariet där rapporten presenterades.
- Unga företag skapar flest nya jobb
- Kompetensbrist hämmar tillväxten
- Politiska åtgärder behövs för att stödja nya företag
Det är unga företag, särskilt de som har varit verksamma i mindre än fem år, som skapar flest nya jobb i Sverige. Dessa företag är avgörande för att utmana etablerade företag och driva tillväxt. Detta enligt en ny rapport från Svenskt Näringsliv, rapporterar Tidningen Näringslivet.
Behov av politiska åtgärder
För att Sverige ska kunna klättra på OECD:s välståndslista krävs politiska åtgärder som främjar unga, växande företag, framkom på ett seminarium där rapporten presenterades. Enligt Sven Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, tenderar snabbväxande företag, så kallade gasellföretag, att inte bidra långsiktigt till jobbskapande. Därför är det viktigt med politik som stödjer en bredare bas av unga företag.
Kompetensbrist en stor utmaning
En stor utmaning för unga företag är bristen på kompetent arbetskraft. Johan Karlsson, kvantitativ analytiker på Svenskt Näringsliv, påpekade att medeltalet anställda per nytt företag har halverats och att andelen företag med minst en anställd har minskat med 20 procent.
Martin Andersson, professor i industriell ekonomi vid Blekinge tekniska högskola, föreslog att tätare samarbete mellan skola och arbetsliv samt ökat branschinflytande på utbildningar kan hjälpa till att lösa kompetensbristen. Han betonade också vikten av att stärka yrkesutbildningarna för vuxna.
Politiska perspektiv och åtgärder
Under en paneldiskussion framhölls vikten av rätt utbildad arbetskraft som en kritisk faktor för framtida tillväxt. Björn Wiechel, riksdagsledamot för Socialdemokraterna, och Fredrik Söderqvist, nationalekonom på LO, pekade på behovet av att ge större resurser till myndigheter som administrerar omskolningsstöd.
Ida Drougge, riksdagsledamot för Moderaterna, betonade att politiken snabbt kan påverka genom att se över kraven på arbetslösa och säkerställa att fler platser på yrkesutbildningar fylls. Hon sade: "Har du den kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden så ska du arbeta, och om du inte har den, så ska du utbilda dig till ett arbete som efterfrågas."
Vi på Börskollen ser en tydlig signal från rapporten: Sverige behöver satsa på unga företag för att säkra framtida tillväxt och sysselsättning. Det är avgörande att politiken och näringslivet samarbetar för att skapa en miljö där dessa företag kan blomstra.