Riksbanken öppnar för räntesänkning

Inte nu, men kanske sedan. Riksbanken lämnade som väntat styrräntan oförändrad på 2,25 procent, men öppnar samtidigt för en sänkning längre fram.
Riksbanken bedömer att det är "något" mer troligt att inflationen blir lägre än att den blir högre än i marsprognosen. Därmed öppnar det för en lägre ränta längre fram.
– Det skulle tala för en något lättare penningpolitik framöver, säger Riksbankschefen Erik Thedéen på en pressträff.
Vagt formulerat
Han betonar att banken i nuläget inte specificerar vad en räntesänkning, i sådana fall, skulle innebära i form av omfattning eller när i tid den skulle kunna bli aktuell. Osäkerheten är för stor för det.
– Det är medvetet ganska vagt formulerat.
Men han säger samtidigt att penningpolitiken är "väl avvägd".
Osäkerhet är ett genomgående tema i Riksbanksledningens syn på framtiden. USA:s tullkrig och påverkan på konjunkturen och därmed inflationen är svårbedömd.
– Det har lagt sig som en våt filt över den globala ekonomin, inklusive den svenska, säger Thedéen.
Vidare säger han att Riksbanken är ganska säker på att konjunkturen kommer att gå svagare men att centralbanken är mindre säker på inflationsdynamiken.
– Av konjunkturskäl borde det bli lite svagare inflation men å andra sidan så finns det andra faktorer så som till exempel tullarna och hur de skulle kunna slå. Så där är vi ju ödmjuka att just inflationsutvecklingen är mer tvetydlig.
Räknar med sänkning
Kronan och svenska marknadsräntor rörde sig inte nämnvärt efter signalen från Riksbanken om en möjlig räntesänkning framgent.
På räntemarknaden ökar tron på sänkningar från Riksbanken efter räntebeskedet. Sannolikheten för en sänkning av styrräntan till 2 procent i juni ligger nu på 60 procent i prissättningen, medan en sänkning i augusti är helt inprisad.
Sannolikheten för en andra sänkning – ned till 1,75 procent – före årsskiftet ökar samtidigt till 84 procent.
Räntebeskedet kommer efter en inflationsrapport från Statistiska centralbyrån (SCB) i veckan, som visade att den så kallade KPIF-inflationen i april låg på 2,3 procent. Rensat för energipriser uppmättes den till 3,1 procent under månaden.
Riksbankens inflationsmål ligger på 2,0 procent i KPIF-inflation.
Källa: TT