Här får du 3,5 % i sparränta – om du agerar idag

För ett par veckor sen, den 29 januari, valde Riksbanken åter att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,25 procent. Följden blir att allt fler banker fortsätter att sänka sina sparräntor – men inte alla har ännu gjort dessa justeringar och en aktör sticker fortsatt ut med 3,5 % sparränta.
- Riksbankens räntesänkning gynnar bolånetagare men missgynnar sparkonton.
- Nischbanker erbjuder ofta högre sparräntor än storbankerna.
- Vi listar de banker som ger dig högsta sparräntan idag – rörlig eller bunden.
Efter Riksbankens senaste räntesänkning ser vi fortsatt press nedåt på räntan för sparkonton, vilket gör det nödvändigt för sparare att söka bättre alternativ.
Experter: Högre ränta med nischbanker
Flera experter menar att det fortfarande är lönt med sparkonto, men att sparare nu mer aktivt måste söka bättre alternativ, där ett antal nischbanker idag fortsatt erbjuder attraktiva sparräntor.
Multitude Bank sticker just nu ut med en sparränta på 3,5% ifall du kan tänka dig att binda i 3 månader. Deras erbjudande gäller dock endast tom. 18/2, då de har kommunicerat att räntan sedan sänks till 3,0 % from. 19/2 (vilket fortsatt förvisso är en attraktiv nivå).
Jämför fler erbjudanden via tabellen nedan, som uppdateras per automatik.
Innehåller annonslänkar till Compricer.
Tabellen uppdateras löpande med aktuella villkor. Samtliga av de nämnda aktörerna omfattas av insättningsgaranti, men observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land. Läs mer genom att klicka dig vidare.
Tummen ned för storbank – tummen upp för nischbank
Särskilt storbankernas sparräntor tenderar att sticka ut i negativ bemärkelse – och experter utesluter inte att sparare snart inte kommer att få någon ränta alls på deras sparkonton. Detta kräver att du som sparare blir mer aktiva och söker bättre alternativ.
Riksbankens räntesänkningar fortsätter att påverka sparräntorna negativt. I en tidigare artikel hos Privata Affärer har sparekonomen Christina Sahlberg från Compricer undersökt storbankernas räntor och konstaterar att de generellt sett inte erbjuder konkurrenskraftiga villkor.
Det innebär att om styrräntan går ned mot runt 2 procent som många tror, då kommer inte storbankerna att erbjuda oss någon sparränta. Inte om man ser tillbaka historiskt i alla fall.
En något färskare granskning från Di ger samma bild och visar att storbankernas sparräntor (detta dessutom före januarisänkningen) låg runt blygsamma 1–1,5 procent. Det innebär till och med att att sparslantarnas värde minskar gradvis – eftersom räntan efter skatt inte klår inflationen.
Meningarna går dock isär kring huruvida det blir ytterligare räntesänkningar eller inte och just nu är det kommande makrodata i form av tillväxt och inflation som kommer att få visa vägen.