Oväntad räntesänkning – schweizisk franc faller
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Oväntad räntesänkning – schweizisk franc faller

Oväntad

Den schweiziska francen faller sedan centralbanken i Schweiz oväntat tar täten blir först i Västeuropa med att sänka styrräntan efter räntechocken 2022-2023. Kollegorna i Oslo och London är dock inte redo ännu. De lämnar sina styrräntor oförändrade.

"Striden mot inflationen under de gångna två och ett halvt åren har gett effekt", säger Thomas Jordan, centralbankschef i Schweiz, i ett skriftligt uttalande när han motiverar beslutet att sänka.

Han bifogar även en ny sänkt inflationsprognos till beskedet, där inflationen inte överstiger 1,5 procent 2024-2026. Det kan jämföras med inflationsmålet på 2 procent.

Lägsta kursen sedan i somras

Schweizerfrancen faller omkring 1 procent mot både euron och dollarn och ligger därmed på den lägsta kursen mot euron sedan sommaren 2023. En svagare valuta kan hjälpa centralbanken att få upp inflationen via dyrare import.

Så sent som i december flaggade centralbanken i Schweiz för att man övervägde att intervenera på valutamarknaden för att försvaga den schweiziska francen.

– Det verkar som om centralbanken har valt att använda räntan i stället för valutaintervention som verktyg för att påverka inflationen, säger George Moran, ekonom på den japanska investmentbanken Nomura, till nyhetsbyrån Bloomberg.

Han tillägger att den sänkta inflationsprognosen innebär ett helt nytt penningpolitiskt landskap för schweizarna.

Norges Bank väljer dock att lämna sin styrränta oförändrad på 4,50 procent – där den väntas ligga kvar till efter sommaren.

"Vi kommer troligen behöva hålla räntan på dagens nivå ett bra tag framöver för att få ned prisökningstakten till målet på två procent inom rimlig tid", säger den norska centralbankschefen Ida Wolden Bache enligt ett pressmeddelande.

På en presskonferens pekade hon ut september som en trolig tidpunkt för en räntesänkning.

Norska kronan stärks

Den norska kronan stärktes efter detta besked, upp ett öre mot den svenska kronan.

Från Bank of England blev det heller ingen räntesänkning. Den brittiska styrräntan lämnas oförändrad på 5,25 procent, den högsta nivån på 16 år.

"Vi har inte nått fram till punkten där vi kan sänka räntorna, men det går i rätt riktning", sade den brittiska centralbankschefen Andrew Bailey i ett skriftligt uttalande.

Räntebeskeden från Oslo och London låg i linje med förväntningarna. Men beslutet i Bank of Englands direktion visade att två av de allra hökaktiga ledamöterna nu gett upp kraven på fortsatta räntehöjningar.

Fakta: Riksbanken väntas sänka i maj eller juni

På onsdag nästa vecka är det dags för Riksbanken att lämna nytt räntebesked. Men Erik Thedéen och hans direktion väntas lämna räntan oförändrad på 4,00 procent – åtminstone till maj eller juni.

De europeiska räntebeskeden radas nu upp sedan USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) lämnat sin styrränta oförändrad på 5,25-5,50 procent i onsdags kväll svensk tid. Fed signalerade samtidigt att man håller fast vid sitt scenario att det blir tre räntesänkningar i år – ned till 4,50-4,75 procent vid årsskiftet – vilket gladde börser runt om i världen.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt