Sjuk på semestern? Gör inte det här vanliga misstaget
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter
BörskollenFör dig med koll på börsen

Nyhet

Sjuk på semestern? Gör inte det här vanliga misstaget

Sjuk på semestern? Gör inte det här vanliga misstaget

Att bli sjuk under semestern är inte bara frustrerande – det kan också påverka din ledighet. Många känner inte till att det finns regler som ger rätt till sjuklön och möjligheten att spara semesterdagar. Men för att inte gå miste om ersättning är det viktigt att agera snabbt.

  • Sjukanmäl dig direkt för att spara semesterdagarna.
  • Samma regler gäller inom hela EU, men utanför kan de variera.
  • Försäkringskassan kräver läkarintyg från dag 15.

Om du blir sjuk under semestern kan du ha rätt att avbryta ledigheten och istället få sjuklön. För att det ska gälla behöver du sjukanmäla dig omgående och informera din arbetsgivare när du åter är frisk. Det skriver Aftonbladet.

Semestern är till för återhämtning och det är svårt när man är sjuk.

Fredrika Järnehall Box, utvecklingschef på Försäkringskassan.

Så fungerar sjuklön under semestern

Blir du sjuk på semestern sparas dina semesterdagar, och du får i stället sjuklön – som om du varit hemma från jobbet. Det gäller både inom Sverige och i andra EU-länder. Om du vistas utanför EU behöver du kontrollera vad som gäller i det specifika landet. Har du EU-kortet kan du dessutom ha rätt till vård på plats.

Viktiga steg för att få ersättning

Den första veckan bedömer du själv hur sjuk du är, men från dag åtta krävs ett läkarintyg. Från dag 15 kan du ansöka om sjukpenning, förutsatt att arbetsgivaren sjukanmält dig till Försäkringskassan.

Försäkringskassan bedömer din arbetsförmåga utifrån läkarintyget och vad du har för arbetsuppgifter.

Det är viktigt att vara noggrann med datumen, särskilt om du blir sjuk under en längre period. Om du inte sjukanmäler dig i tid kan det påverka din ersättning.

Genom att följa rätt steg kan du behålla dina semesterdagar och få den ersättning du har rätt till – vilket kan göra det lättare att återhämta sig och planera om ledigheten.

Nyhetsbrev