Sparpsykologen varnar: Så saboterar du din egna avkastning – och hur du undviker det

Investerares känslostyrda beslut leder till betydande förluster varje år. Trots marknadens volatilitet är det ofta eget beteende som hindrar optimal avkastning. Genom att förstå dessa fällor kan investerare förbättra sina resultat.
- Psykologiska faktorer påverkar avkastningen negativt.
- Beteendestyrda beslut leder ofta till att köpa dyrt och sälja billigt.
- Att undvika kortsiktigt brus kan förbättra investeringsresultaten.
Enligt en artikel från Dagens PS, varnar sparpsykologen Niklas Laninge för att investerare ofta låter känslor styra deras beslut, vilket leder till betydande förluster.
Trots att räntor, inflation och geopolitiska faktorer påverkar marknaden, är det ofta investerarnas egna handlingar som har störst inverkan på avkastningen.
Flockbeteende och stress leder till felbeslut
Laninge påpekar att många investerare gör misstaget att sälja i panik när marknaden faller och köper när priserna redan stigit. Detta motsätter devisen att köpa billigt och sälja dyrt.
Folk går miste om väldigt mycket avkastning på grund av att de försöker tajma marknaden eller inte har is i magen.
Niklas Laninge, sparpsykolog.
Ett annat vanligt misstag är att följa flocken och investera i populära aktier utan att ifrågasätta deras lönsamhet.
Minska påverkan av psykologiska fällor
För att motverka dessa psykologiska fällor rekommenderar Laninge att investerare skär bort bruset och inför rutiner för att minska stress. Genom att acceptera marknadens ovisshet och undvika att stirra sig blind på siffror kan investerare fatta mer rationella beslut.
För svenska investerare är dessa insikter särskilt relevanta i dagens marknadssituation. Med faktorer som snabba ränteförändringar, geopolitisk oro och teknikaktier i fokus, är det lätt att dras med i kortsiktiga trender.
Laninge understryker att självkontroll och långsiktigt tänkande är viktigare än att försöka tajma marknaden.