Strategen: Här är vinnarna när räntan sänks
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Strategen: Här är vinnarna när räntan sänks

Strategen:

Vissa sektorer gynnas mer än andra av Riksbankens räntesänkning. Det menar Helena Haraldsson, omvärldsstrateg och makroekonom på Carnegie Private Banking och pekar ut de branscher hon ser som de potentiellt mest intressanta vinnarna.

  • Riksbankens räntesänkning kan gynna verkstadsbolag och tidigt cykliska branscher som skog och stål.
  • Lägre räntor lär lyfta den svenska ekonomin vilket också talar för småbolagen.

Helena Haraldsson menar att Riksbankens räntesänkning förra veckan var väntad och förväntar sig ytterligare två sänkningar i år på totalt 50 punkter. Hon pekar på den svaga ekonomin och inflationen som har varit under målet de senaste sex månaderna som skäl till sänkningen. Detta framgår av en färsk uppdatering hos investmentbanken.

Nästa räntesänkning och dess effekter

Enligt Haraldsson lär Riksbanken inte sänka räntan igen förrän under andra halvåret, troligen i september och december. ”När vi nu fått en majsänkning lär de inte sänka i juni utan först under andra halvåret”, säger hon.

Hon förutser att sänkningen kommer att gynna Sverige, där hushållen har stora bolån, till stor del till rörlig ränta. ”Sverige var ett av de länder som drabbades hårdast när räntorna hastigt höjdes, så vi lär tillhöra dem som gynnas mest när räntorna faller”, tror hon.

Haraldsson tror vidare att effekterna kommer att märkas under andra halvåret och att Sverige sedan kan börja klättra upp från botten av tillväxtligan.

Investeringsmöjligheter och makrosiffror att hålla koll på

Bland sektorerna på börsen ser Haraldsson verkstadsbolagen som vinnare på en fortsatt svag krona. Hon noterar dock att de redan har utvecklats starkt under det senaste halvåret och pekar därför ut tidigt cykliska branscher som skog och stål som potentiellt mer intressanta vinnare på en fortsatt svag svensk krona.

De lägre räntorna lär också lyfta den svenska ekonomin, vilket talar för småbolagen som ofta har större exponering mot den inhemska ekonomin, menar Haraldsson vidare.

Framtida räntesänkningar

Marknaden förväntar sig att ECB kommer att sänka räntan i juni och att Fed kommer att sänka i november. Haraldsson påpekar dock i kommentaren att dessa förväntningar ständigt ändras.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt