Sverige toppar listan över bästa länder för yrkesarbetande kvinnor

Enligt The Economists årliga glass-ceiling index har Sverige rankats som det bästa landet för yrkesarbetande kvinnor 2025. Listan, som omfattar 29 OECD-länder, analyserar kvinnors arbetsvillkor baserat på tio olika faktorer. Sverige kniper förstaplatsen från Island, som tidigare toppade listan.
- Sverige rankas som det bästa landet för yrkesarbetande kvinnor 2025.
- Sverige och Island leder bland de nordiska länderna.
- USA placerar sig långt ner på listan på grund av brist på federal föräldraledighet.
The Economists årliga rapport, som rapporteras av CNBC, visar att Sverige har tagit förstaplatsen från Island, detta efter flera års dominans av Island.
Rankas utifrån tio mått
Länderna rankades utifrån dessa tio mått för att få fram vilket land som erbjuder bäst arbetsvillkor för kvinnor:
- Högre utbildning
- GMAT-prov som tas av kvinnor
- Arbetskraftsdeltagande
- Löneskillnad mellan könen
- Kvinnor i chefspositioner
- Kvinnor i företagsstyrelser
- Kvinnor i regeringen
- Nettokostnader för barnomsorg
- Betald ledighet för mammor
- Betald ledighet för pappor
Nordiska länder dominerar
De nordiska länderna fortsätter att utmärka sig när det gäller jämställdhet. Sverige, Island, Finland och Norge hamnar alla i topp fyra på glass-ceiling index. Länderna prioriterar hög utbildning, jämställd arbetsmarknad och generösa föräldraledighetssystem.
Sverige sticker ut med 43,7% av kvinnor i chefspositioner, vilket är högst bland de rankade länderna. Dessutom är 37,7% av styrelseplatserna i svenska företag besatta av kvinnor.
Sverige har alltid varit en pionjär i jämställdhet. Sedan World Economic Forum-rapporten släpptes 2006 har landet aldrig rankats under topp 10. Lizzy Peet, dataforskare vid The Economist.
USA:s utmaningar
USA sticker ut i att misslyckas med att nå topp 10 och landar på en 19:e plats. Orsaken är bland annat bristen på federal föräldraledighet i landet. Detta påverkar kvinnors deltagande på arbetsmarknaden och bidrar till ett större lönegap.
Lizzy Peet på The Economist menar att USA:s placering inte är förvånande. Landet ligger generellt under OECD-genomsnittet i de mått som används för rankingen.
Topplistan för bästa länder för yrkesarbetande kvinnor
- Sverige
- Island
- Finland
- Norge
- Portugal
- Nya Zeeland
- Frankrike
- Spanien
- Danmark
- Australien
Trots förändringar i rankingen fortsätter både Sverige och Island att leda vägen inom jämställdhet. Båda länderna presterar starkt inom de flesta av de tio faktorerna som analyseras i rapporten.