Terapeuten: 5 vanor som nästan alltid saboterar en relation
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Terapeuten: 5 vanor som nästan alltid saboterar en relation

Terapeuten: 5 vanor som nästan alltid saboterar en relation

Även de starkaste förhållandena kan drabbas av små och frustrerande vanor som lämnas obemärkta. Dessa vanor kan gradvis lägga sig som en tyngd mellan parterna. Här följer fem av de mest irriterande vanorna som kan sätta relationer på spel.

  • Kommunikation är nyckeln till en stark relation, men många förväntar sig att partnern läser deras tankar.
  • Att hålla poäng i relationer kan leda till en transaktionsbaserad dynamik.
  • Passiv-aggressivt beteende kan signalera missnöje och bör inte ignoreras.

Enligt en artikel från CNBC har psykoanalytikern Jourdan Travers observerat hur dessa vanor kan skada relationer. Trots att de till en början kan verka obetydliga, kan de bli till större problem om de inte adresseras i tid.

Var tydlig med dina behov

Många förväntar sig att deras partner ska förstå deras behov utan att de uttalas, enklare sagt läsa deras tankar. Detta kallas "transparensens illusion" där man tror att ens känslor är uppenbara för andra. För att undvika missförstånd bör man uttrycka sina behov öppet och ärligt.

I framgångsrika relationer skapar båda parter en trygg plats där de kan uttrycka sina behov och önskemål utan rädsla eller skam. Jourdan Travers, psykoterapeut.

Att hålla poäng, det vill säga att jämföra vem som gjort vad i relationen, kan omvandla relationen till en konkurrens. Detta leder ofta till känslor av skuld och minskad tacksamhet. I stället bör man ge utan förväntningar för att bygga en kärleksfull och ömsesidig relation.

Undvik passiv-aggressivt beteende

Passiv-aggressivt beteende visar missnöje utan att direkt lösa problemet. Det kan inkludera att undanhålla tillgivenhet eller ge subtila pikar. Sådant beteende är skadligt och lämnar få möjligheter till konstruktiv dialog, enligt Travers.

Överdriven kontroll av partnerns liv, som att ge oönskade råd, kan snabbt skapa en förälder-barn-dynamik. Det är därför viktigt att veta när man ska ge input och när man bara ska stödja sin partner.

Lyssna för att förstå, inte bara svara

Att bara lyssna för att kunna svara kan uppfattas som arrogant. I stället bör man lyssna med målet att förstå vad partnern egentligen säger. De lyckligaste paren lyssnar för att förstå och inte bara för att ge sin egen åsikt.

Travers betonar att det krävs ansträngning och medvetenhet för att övervinna dessa vanor. Genom att just ta ansvar och förändra sitt beteende kan relationen stärkas och hållas intakt.

Nyhetsbrev