Thedéen: Paradoxalt slår tullarna mest mot USA

25 gånger nämner Riksbanken ordet "osäkerhet" i sin penningpolitiska uppdatering. Men Sverige kan ha ett bättre läge än många andra länder.
Osäkerheten i omvärlden präglar Riksbankens senaste penningpolitiska uppdatering. Centralbanken öppnar för att svagare konjunkturutsikter i Sverige kan leda till lägre inflation som i sin tur talar för en något lättad penningpolitik framöver.
– Allt fokus för oss är inflationen, men en viktig ingrediens är ju konjunkturen, säger riksbankschef Erik Thedéen – och tillägger att det ännu är osäkert vilken effekt tullarna kommer att ha på inflationen.
– Vi är ödmjuka inför att just inflationsutvecklingen är mer tvetydig, helt enkelt.
Bättre rustat
Riksbankschefen säger samtidigt att Sverige är bättre rustat för en osäker omvärld än många andra länder. Han lyfter bland annat att Sverige har en låg statsskuld, stigande realinkomster och en inflation i linje med målet.
– Vi har statsfinanser som är i ordning. Får vi en lite sämre konjunkturutveckling så finns det möjlighet att stötta inte bara från penningpolitik men också från finanspolitik. Så ser det inte ut i alla europeiska länder.
Tullarna, säger Thedéen, kommer att slå hårdast mot USA.
– De kommer med all sannolikhet att få högre inflation, i alla fall på kort sikt, och en lägre tillväxt.
Ökad pessimism
I den penningpolitiska uppdateringen framgår att det finns en ökad pessimism bland svenska företag. Utöver direkta tulleffekter finns det en risk att svenska företag skjuter på investeringar.
– Vi är ett exportberoende land, så tullar har stor betydelse och i det här fallet stor negativ betydelse.
Källa: Sophie Gräsberg/TT