Två frågor som experten alltid ställer på jobbintervjun – ”viktigare än CV:t”

Chris Hyams, vd för rekryteringsplattformen Indeed, har en speciell metod för att intervjua jobbkandidater. Istället för att fokusera på traditionella kvalifikationer, lägger han större vikt vid personlighet och mjuka färdigheter. Hyams anser att nyckeln till framgång ligger i nyfikenhet och anpassningsförmåga, och hans intervjufrågor speglar detta.
- Indeeds vd Chris Hyams prioriterar nyfikenhet och anpassningsförmåga i intervjuer.
- Frågor fokuserar på personlighet snarare än traditionella kvalifikationer.
- Hyams undviker att förlita sig på meritförteckningar för att minska fördomar.
Den globala rekryteringsplattformen Indeeds vd Chris Hyams berättar för CNBC om sin metod för att intervjua jobbkandidater. Hyams, som har varit vd för företaget sedan 2019, förklarar att han ofta överlåter granskningen av kandidaternas kunskaper och erfarenheter till andra ledningspersoner.
Det ger honom möjlighet att ställa mer ovanliga och personliga frågor.
Nyfikenhet och anpassningsförmåga i fokus
Hyams betonar vikten av nyfikenhet och anpassningsförmåga hos kandidater. För att undersöka dessa mjuka färdigheter, ställer han frågor som "Vad är du extremt nyfiken på?" och "Berätta om en gång när du var helt säker på något och sedan insåg att du hade fel."
Vad är du extremt nyfiken på? Chris Hyams, VD för Indeed
För Hyams är det inte nödvändigt att svaren är arbetsrelaterade. Han anser att nyfikenhet kan manifestera sig på många sätt, som att diskutera olika brödrecept eller experimentera med temperatur vid bakning.
Denna typ av stora intresseområden kan visa på vilken potential man har också inom andra områden.
Undvik förutfattade meningar
Hyams har också en annorlunda inställning till meritförteckningar. Han granskar dem vanligtvis inte innan intervjun, för att undvika att bli påverkad av tidigare förutfattade meningar. Han vill motverka egna omedvetna fördomar, som skulle kunna innebära att han favoriserar vissa skolor eller företag.
Utmaningar för underrepresenterade grupper
Hyams pekar på de svårigheter som underrepresenterade grupper, kvinnor, färgade eller personer med funktionsnedsättningar möter vid karriärutveckling.
Han menar att fördomar, medvetna eller omedvetna, ofta utgör hinder för dessa grupper. "En av våra kärnprinciper på Indeed är att talang är universellt, men möjligheter är det inte," säger Hyams.