Börskollen-intervju med daytradern Ekka Lundin
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Börskollen-intervju med daytradern Ekka Lundin

Börskollen-intervju

Vi följer upp de mycket uppskattade tradingintervjuerna med Paper Chaser och BörsFågeln och denna gång har turen kommit till ingen mindre än Ekka Lundin. Han delar med sig av sin resa, vikten av att hitta sin “stil”, de egenskaper som han tror är viktiga för att lyckas som trader, lärdomar från coronakraschen och mycket mer. Denna intervju vill du i vanlig ordning inte missa!

Hej Ekka Lundin. Riktigt kul att få intervjua dig. Kan du inleda med att kort berätta lite allmänt om vem du är och din bakgrund för våra läsare.

Jag är en 30-årig mas som idag bor i Örebro med min sambo. Jag har handlat aktier i egen regi sedan jag tog examen från universitetet, snart sex år tillbaka. Mycket av min fritid går till idrott och fysisk aktivitet. På sommaren är det mycket tid som spenderas på golfbanan och på vintern åker jag mycket längdskidor.

Låt oss spola tillbaka bandet lite, hur väcktes ditt intresse för finansmarknaderna i allmänhet och kortsiktig värdepappershandel/trading i synnerhet från första början?

Ekonomi och siffror har alltid legat mig varmt om hjärtat så när jag väl hittade en nätmäklare var jag fast. Den kortsiktiga handeln var såklart först och främst inte mitt huvudfokus men jag märkte rätt tidigt att jag hade dåligt tålamod och tittade kurserna väldigt ofta, vilket ledde till att jag laddade ner en terminal för att kunna studera aktier och marknaden på kortare sikt.

Den kortsiktiga handeln var såklart först och främst inte mitt huvudfokus men jag märkte rätt tidigt att jag hade dåligt tålamod och tittade kurserna väldigt ofta (...)

Det började såklart bara som en rolig hobby. Jag har alltid tyckt att marknaden varit oerhört spektakulär och mitt intresse bara ökade. Under mitt första år i plugget satt jag hemma i en tradingterminal när min sambos syster sa “tänk vad häftigt om du kunde jobba med det där”. Då kändes det som en omöjlighet och inte ens en tanke jag haft. Att jag några år senare valde rapportperiod framför tentor på universitetet trodde jag aldrig då. Men jag slukade i mig allt vad gäller kortsiktig handel, läste nyheter, tittade grafer, vilka som köpte och sålde osv. Och främst handlade själv, om än i liten skala.

Låt oss ha ovanstående som utgångspunkt och sen sakta med säkert spola oss framåt. Kan du berätta lite mer om din utvecklingsresa inom börsen/trading, hur du gick från att vara “nyväckt” till att idag vara en avsevärt mycket mer erfaren trader som många låter sig inspireras av? Drivkrafter? Viktiga milstolpar och “aha moments”?

Det som jag verkligen fastnade för och det som än idag gör att jag gillar det jag gör är att jag får utmana mig själv och mitt psyke. Ungefär som en sport. Visst finns drivkraften av att tjäna pengar, men snarare på det planet i att man får ett kvitto på det man gör är bra och man får se resultat.

Det som jag verkligen fastnade för och det som än idag gör att jag gillar det jag gör är att jag får utmana mig själv och mitt psyke. Ungefär som en sport.

Jag har ingen tydlig milstolpe utan under studietiden och tidigare än så handlade jag det mesta där ute. Hög hävstång, marknader jag hade dålig koll på och ingen edge i. När jag väl valde att begränsa mig till mer aktiehandel kom också resultaten. När jag väl var klar med plugget var det skönt att ha möjligheten att lägga ner 100% av tiden på att handla.

Vilka är/har varit dina främsta förebilder och inspirationskällor? Har dessa förändrats avsevärt över tid och i så fall hur och varför?

Den som hjälpte mig komma igång med en riktig mäklare med bra avtal osv var Börsfågeln (läs Börskollens intervju med Börsfågeln här). Sen följde jag många duktiga traders på sociala medier som såklart inspirerade och visade att det fanns möjlighet.

De som jag har mycket kontakt med handlar utifrån sitt sätt och inte alltid på samma sätt som jag. De som jag idag har mycket kontakt med är inte bara för att dom är duktiga på aktiehandel utan främst goda vänner.

Man drar ofta paralleller mellan trading och elitidrott, där endast några få procent lyckas bli duktiga nog att ens överleva och ännu färre blir så pass duktiga att de kan leva gott på sin sysselsättning. Vilka specifika val och egenskaper tror du har varit extra betydelsefulla för dig och din personliga resa?

Du behöver inte vara superintelligent eller född med guldsked i mun för att lyckas som trader.

Psykologin och disciplin är väl de främsta egenskaperna skulle jag säga. Att gå sin egna väg och göra sin egna resa tror jag är viktigt. Du behöver inte vara superintelligent eller född med guldsked i mun för att lyckas som trader. Adaptivitet och anpassningsbar efter stundande marknad är såklart oerhört viktigt för att kunna tjäna pengar över tid och under olika typer av marknadsförhållanden.

Du är ju också en tämligen välkänd Twitterprofil (över 38.000 följare) och bloggare. Vad får man som följare/läsare ta del av om man följer dig? Vad ser du själv för vinning i att vara aktiv i dessa kanaler?

Jag försöker bjuda på mig själv och vara personlig. När jag startade på Twitter för många år fanns inte tanken på hur stort det skulle bli, jag delade då med mig mer av tekniska analyser och andra trades, följa min resa med andra ord. Idag försöker jag dela med mig av min vardag, dela information kring vad som händer världen över och vad som jag tycker är intressant.

Förut när sociala medier inte var så stort fanns det en större öppenhet där traders delade med sig av trades, idéer. I takten med att det tillkommit enormt många nya följare, där vi alla både är kollegor och konkurrenter, har också idéerna och tips letat sig till mer privata kanaler, vilket såklart är naturligt. Jag och många andra kunde tidigare öppet diskutera när man köpte och sålde.

Låt oss skifta fokus till din tradingstil/strategi(er). Kan du initialt, med egna ord, relativt kort och övergripande försöka beskriva din(a) nuvarande handelsstrategi(er)?

Jag har svårt att handla momentum utan det är mycket handel på orderbok, flöde och positionering. Inte så mycket TA utan simpelt som ny high, ny low etc, på olika timeframes.

Idag är det primärt aktiehandel som är mitt fokus. På dagsbasis absolut intradagshandel men vissa positioner etc är på längre sikt, dagar, veckor, månader. Jag har svårt att handla momentum utan det är mycket handel på orderbok, flöde och positionering. Inte så mycket TA utan simpelt som ny high, ny low etc, på olika timeframes. Index, Bitcoin, oljan är absolut marknader som jag handlar men då ska vollan för stunden vara hög. Index var något jag handlade mycket i Corona-dippen pga. likviditet.

För att få bättre förståelse för hur du arbetar i marknaden; beskriv en (eller flera) “perfekt(a)” men samtidigt realistisk(a) setup(er). Hur ser situationen ut, vilka variabler lägger du mest vikt vid och hur spelar scenariot ut sig?

Det är svårt att ange specifika setuper då jag handlar många olika typer av case med allt från kortsiktiga prisfelsättningar, arbitrage, spreadar mm. Annars är volatilitet något som man söker och där det rör sig mycket vill man också handla.

Jag bevakar säkert 30-40 orderböcker samtidigt för att ha koll på vilka ordrar som läggs och handlas. Så priset är allt för mig, inte någon teknisk indikator. Positionering i form av flöde i aktier är intressant då jag bevakar mycket på vilka det är som säljer och köper.

Annars är volatilitet något som man söker och där det rör sig mycket vill man också handla.

Om vi tvingar dig att rangordna, vilka tror du är de fem enskilt viktigaste beståndsdelarna i ditt “approach” och som ligger till grund för din framgång?

Sköter du inte din risk kan du ha rätt 9 av 10 gånger men ändå bli en förlorare.

Visst är riskkontroll och money management otroligt viktigt för att man ska överleva. Sköter du inte din risk kan du ha rätt 9 av 10 gånger men ändå bli en förlorare. Disciplin har nog varit min egen nyckel, jag kan sitta på händerna och ibland kan det ta en timme eller två innan dagens första trade görs, även om jag vill sätta igång och handla så fort som möjligt. Men jag vill inte vänta för länge heller för att bli passiv och riskera att missa dagens bästa chans när den väl uppstår.

Jag anser mig själv vara ganska duktig på att slå av och slå på, ha bra känsla när jag ska vara aggressiv och när jag ska vara passiv.

Jag anser mig själv vara ganska duktig på att slå av och slå på, ha bra känsla när jag ska vara aggressiv och när jag ska vara passiv. Jag antar att år framför terminalerna har gett mig en del erfarenhet som förbättrat min magkänsla som jag förlitar mig mycket på.

“Coronabörskraschen” har ju onekligen givit en möjlighet att stresstesta sin strategi, såväl det initiala fallet som den lika snabba och kraftiga uppgången. Det vore väldigt intressant att höra dina funderingar om hur du tycker att din(a) handelsstrategi(er) har klarat sig under denna period? Vilka är de främsta lärdomarna som du kommer att ta med dig? Överväger du några större förändringar framöver?

Kort och gott höll jag mig till det jag brukar men med extra inslag av indexhandel då volatiliteten där var hög och likviditeten bra (vilket den inte i alla aktier direkt…). Hela corona-dippen och den galet snabba nedgången vi hade är ingenting man kan förbereda sig för. Som vanligt försökte jag bara ge mig själv rätt förutsättningar för att lyckas klara mig. Men det är klart att det blev lite mer “trade to survive”.

Sen tror jag inte att en kris är lik en annan men det är klart man kommer ta med sig lärdomar i form av känslor.

Även om vi kanske fått en ordentlig studs så är jag nöjd med hur jag klarade stundens hetta. Sen tror jag inte att en kris är lik en annan men det är klart man kommer ta med sig lärdomar i form av känslor. Några kronor mer på kontot men framför allt många erfarenheter rikare, något man inte kan köpa eller läsa sig till.

Något jag tar med mig från coronakraschen är att jag ska hålla mig till det jag är bra på.

Vi har haft olika typer av perioder på börsen genom åren och jag har klarat mig bra, de misstag jag har gjort genom åren har jag lärt mig av och försöker inte göra samma imorgon. Något jag tar med mig från coronakraschen är att jag ska hålla mig till det jag är bra på. De strategier och marknader som jag vanligtvis inte handlar, tar ofta mer energi och tid, trots att de inte heller genererar mer intäkter än vad min vanliga handel gör. “Keep it simple”, hålla mig till det jag kan.

Utveckling och förbättring är ju som bekant en evig strävan. Inom vilka specifika områden arbetar du just nu hårdast för att förbättras? Vilka specifika frågor “grämer” dig mest? (Du behöver givetvis inte ha de färdiga svaren på frågorna, utan syftet är snarare att väcka intressanta tankar om din utvecklingsprocess.)

Det som jag ständigt försöker pusha mig själv inom är size. Precis som en idrottare som vill hoppa högre, springa snabbare eller längre. Jag försöker inte att krångla till det genom att noggrant studera tex. strategier. Jag tror att min skärmtid leder mig till att kontinuerligt förbättra och förändra olika typer av strategier utan att man tänker på det. Jag måste ständigt anpassa mig efter marknaden och det är något jag bara låter hända. Därför är inte heller mina strategier skrivna på ett papper utan det handlar om mycket erfarenheter, magkänsla etc, vilket är något man blir bättre på genom skärmtid.

Det som jag ständigt försöker pusha mig själv inom är size. Precis som en idrottare som vill hoppa högre, springa snabbare eller längre.

Det jag ofta kan fånga mig själv att göra är att handla mitt PnL, har jag en bra dag känner jag lite att “då kan jag riskera lite extra här för jag gjorde det bra där”. En annan dag kan vara att “nu har jag inga vinster att tillgodo, idag är jag back, måste jaga tillbaka det etc”. Det är något jag försöker jobba med. Har jag varit back en hel dag och plötsligt är på noll tar jag ofta hem den vinsten som tagit mig tillbaka. Rätt eller fel? Visst, skönt för stunden men det rätta är att handla den traden som jag handlar, oavsett om jag har haft en dålig eller bra start på dagen.

Inre harmoni, kort och gott bra balans mellan jobb och fritid är något jag ständigt försöker jobba på.

Inre harmoni, kort och gott bra balans mellan jobb och fritid är något jag ständigt försöker jobba på. Tillåta mig själv vara ledig, tillåta mig själv att också jobba mycket i perioder och acceptera det. 2020 var nog det år som jag jobbade minst, totalt sett, men i perioder var det extremt mycket. Återigen, anpassa mig efter vad marknaden för stunden erbjuder men också vad jag själv vill som person. Är jag inte så sugen på trading för tillfället kommer nog inte heller handeln vara speciellt bra, då kan jag lika gärna ta en eftermiddag i skidspåret.

Beskriv några vanliga missuppfattningar om hur en (ofta) oerfaren individ föreställer sig att livet som day- eller swingtrader ser ut vs. hur det faktiskt ser ut och fungerar i verkligheten. Några bra “stalltips” till en nybörjare som vill göra ett seriöst försök att klättra till toppen?

Alla har sina egna mål och många har aktiehandel som en primär källa och det är för att man ska tjäna pengar. Visst är det roligt när det går bra men det kan också skapa en stress i nedgångar och ta på ditt psyke. Mina närmsta kollegor och även jag, sätter sig kanske inte framför skärmarna varje dag för att man ska tjäna pengar för att man ska leva ett lyxliv. Pengarna och vinster är snarare ett kvitto på att man har lyckats och fått rätt, ungefär som en sport. Den klassiska “det är resan som är målet” säger en hel del. Man utmanar sig själv och sitt psyke varje dag.

Pengarna och vinster är snarare ett kvitto på att man har lyckats och fått rätt, ungefär som en sport. Den klassiska “det är resan som är målet” säger en hel del.

Det jag främst skulle fokusera på är processen. Processen i att sälja dyrare än det pris man köpte på. Att lönsamheten äts upp av spreadar, courtage etc ska inte vara det som hindrar dig på sikt. Handla på riktigt men i liten skala, utforska dig själv som person och hur du reagerar i olika situationer.

Lär dig av misstagen, hitta det du är bra på och som passar dig. Till slut kommer många av de hinder som man måste passera i början, terminal och courtageavgifter etc, inte vara någonting att bry sig om. Det känns som att många stannar här, ungefär som att man inte vill börja med styrketräning utan att köpa ett gymkort.

Vilka är dina övergripande mål med din trading/förvaltning? Vart ser du dig själv rent utvecklingsmässigt om 5-10 år?

För ett tag sedan fanns det ett ganska tydligt mål om en specifik summa, nu har jag passerat den men det jag kanske saknade var ett mål eller vad jag skulle göra efter den summan. Så jag vet inte riktigt vad det målet gav heller. Så länge jag tycker det är roligt att handla aktivt kommer jag fortsätta göra det. När jag väl tappat lusten får vi hoppas att depåerna är välfyllda så jag kan göra vad jag vill.

Så länge jag tycker det är roligt att handla aktivt kommer jag fortsätta göra det. När jag väl tappat lusten får vi hoppas att depåerna är välfyllda så jag kan göra vad jag vill.

Det bästa med den situation jag befinner mig i nu är att jag endast har ansvar över mig själv och min egna handel, vilket något jag såklart värdesätter högt. Jag ska såklart inte stänga dörrarna till att jobba traditionellt eller i andra projekt men i stunden har jag svårt att se mig själv ta åtaganden. Att förvalta andras pengar i egen låda hade jag nog sett som en relativt stor press och börda på min vardag. Det “kravfria” vardagen är det bästa med jobbet som egen.

Det “kravfria” vardagen är det bästa med jobbet som egen.

Men det är klart att jag försöker att blicka framåt. Jag vill bli en bättre investerare på lång sikt och utöka mitt nätverk inom aktier och bolag. Att sitta i en styrelse kanske kan vara en väg framåt.

Om du fritt får välja någon trader/börsprofil som du gärna skulle vilja se i en kommande Börskollen-intervju (gärna bloggare och/eller Twitterprofiler), vem skulle du då välja?

Jag och säkert många andra skulle vilja läsa mer om Björkinvest, en lovande trader som bara är i början av sin karriär. Det vore intressant att höra om hur han kom igång, vad han har för planer och mål osv.

Tack för din medverkan och ett stort lycka till med din framtida trading och livsmål!

Disclaimer: Som läsare av denna artikel bör man utgå ifrån att den intervjuade personen har haft, har eller kan komma att ha ekonomiska intressen i de bolag/produkter som omnämns. Artikelns syfte är endast att inspirera till kunskap och inget av det som sägs/skrivs ska ses som någon form av investeringsrådgivning eller uppmaning till affärsbeslut av något slag. Eventuella investeringsbeslut fattas alltid självständigt av läsaren/investeraren.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt