Börskollen-intervju med daytradern Börsfågeln
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Börskollen-intervju med daytradern Börsfågeln

Börskollen-intervju

Nytt år och nya möjligheter för den som vill lära sig mer om daytrading och den mentalitet som krävs för att lyckas! Vi följer upp den mycket uppskattade tradingintervjun med Paper Chaser och denna gång har turen kommit till Börsfågeln. Han beskriver att han redan som 15-årig visste att aktiemarknaden var sitt “kall” och har nu livnärt sig som trader i 7 års tid. Detta vill du i vanlig ordning inte missa!

Hej Börsfågeln. Riktigt kul att få intervjua dig. Kan du inleda med att kort berätta lite allmänt om vem du är och din bakgrund för våra läsare.

Det är också just friheten och tillgängligheten till skidåkningen som fick mig att ta steget att börja handla på heltid.

Hej. Jag är en man som precis passerat “mina bästa år” och har sysselsatt mig som trader i över 7 år nu. Jag lever för skidåkning och bor därför i fjällen så länge de ligger snö på marken. Det är också just friheten och tillgängligheten till skidåkningen som fick mig att ta steget att börja handla på heltid.

Låt oss spola tillbaka bandet lite, hur väcktes ditt intresse för finansmarknaderna i allmänhet och kortsiktig värdepappershandel/trading i synnerhet från första början?

Intresset kommer från min familj, morfar hade ett väldigt stort intresse för börsen som han förde vidare till mig. Ett intresse som växte sig så stort att jag redan som 15-åring var helt säker på att jag i framtiden skulle arbeta med aktier. Mitt intresse för att spara och ekonomi har alltid funnits där, så efter mycket slit och arbete samt en sväng till Norge hade jag som 19-åring fått ihop min första miljon. Resan sen dess har varit krokig och utmanade, men det är sånt man växer av.

Ett intresse som växte sig så stort att jag redan som 15-åring var helt säker på att jag i framtiden skulle arbeta med aktier.

Vilka är/har varit dina främsta förebilder och inspirationskällor? Har dessa förändrats avsevärt över tid och i så fall hur och varför?

Inom trading var min första inspirationskälla Anders Forssberg och hans blogg på Café. Det var först när jag läste den som jag förstod att det fanns folk som livnärde sig som traders i Sverige. Sen när jag hittade Twitter förändrades allt. De var på tiden när folk faktiskt delade med sig om info och trades, det fanns en communitykänsla på ett helt annat sätt än nu. EBM och mängder av troll har gjort att folk inte känner att det är värt att öppna upp sig på samma sätt längre. Något som gjort att dagens Twitterflöde består av mer memes än aktiecase.

Man drar ofta paralleller mellan trading och elitidrott, där endast några få procent lyckas bli duktiga nog att ens överleva och ännu färre blir så pass duktiga att de kan leva gott på sin sysselsättning. Vilka specifika val och egenskaper tror du har varit extra betydelsefulla för dig och din personliga resa?

Att hela tiden lära sig av sina misstag och sin framgång, att alltid vilja bli bättre, drivet och hungern. Det är den enskilda egenskapen jag ser hos dom flesta av mina kollegor.

Jag tror att just mitt idrottsutövande varit helt avgörande för min framgång. Jag är en tävlingsmänniska rakt igenom, men mitt idrottsutövande har lärt mig att förlora, hur man förlorar och hur man går vidare efter en förlust. Det har lärt mig att vinna, hur man vinner och hur man går vidare efter en vinst. Att hela tiden lära sig av sina misstag och sin framgång, att alltid vilja bli bättre, drivet och hungern. Det är den enskilda egenskapen jag ser hos dom flesta av mina kollegor.

Du är ju också en tämligen välkänd Twitterprofil (över 17.000 följare) och bloggare. Vad får man som följare/läsare ta del av om man följer dig? Vad ser du själv för vinning i att vara aktiv i dessa kanaler?

Det bästa med Twitter för mig är alla extremt duktiga aktörer där som man kan utbyta åsikter med. Det är omöjligt att vara expert på alla bolag och alla sektorer, men det finns nästan alltid någon att fråga som är väldigt mycket bättre än en själv.

Tyvärr vill man inte tweeta om mindre bolag längre. Då majoriteten av min handel sker i dessa, övergår mitt Twitterflöde mestadels till humor. Bloggen används för att det ibland är skönt att skriva av sig och det hjälper mig att reflektera djupare i ett ämne. Vintern har dock varit så fullpackade med aktiviteter hittills att jag inte hunnit med bloggen. Plus att tradingen och allt flutit på bra, så då är det ingen idé att grubbla över sin handel utan man ska bara tuta och köra på!

Om vi tvingar dig att rangordna, vilka tror du är de fem enskilt viktigaste beståndsdelarna i ditt “approach” och som ligger till grund för din framgång?

Det gäller bara att hitta en som passar dig själv och därmed är optimerad för hur du är som person och agerar under stress, press och osäkerhet.

Jag tror att när det kommer till trading så finns det i stort sätt tusentals lönsamma strategier och approacher. Det gäller bara att hitta en som passar dig själv och därmed är optimerad för hur du är som person och agerar under stress, press och osäkerhet. Vissa traders kan handla nästan alla strategier rätt så bra, andra kan enbart handla enskilda strategier men extremt bra.

“Coronabörskraschen” har ju onekligen givit en möjlighet att stresstesta sin strategi, såväl det initiala fallet som den lika snabba och kraftiga uppgången. Det vore väldigt intressant att höra dina funderingar om hur du tycker att din(a) handelsstrategi(er) har klarat sig under denna period? Vilka är de främsta lärdomarna som du kommer att ta med dig? Överväger du några större förändringar framöver?

Är det någon lärdom jag verkligen tar med mig från detta är det vilken extrem överavkastning man kan skapa sig om man lyckas pricka rätt vid ett sånt här event.

Jag trivs som bäst när volatiliteten är hög, så kraschen förra våren öppnade nästan enbart upp möjligheter för mig. Det mest påfrestande var nästan stressen, den extrema arbetsbördan och alla osäkerheter. Man arbetade så extremt mycket och fick nästan aldrig en sekund vila, samtidigt man hela tiden visste att inget var längre omöjligt på börsen. Index kunde gå ner 10% på en dag, oljepriset kunde gå till minus, i ett sånt klimat blir det väldigt mycket svårare att kontrollera risk. Är det någon lärdom jag verkligen tar med mig från detta är det vilken extrem överavkastning man kan skapa sig om man lyckas pricka rätt vid ett sånt här event. Men samtidigt hur extremt svårt det är att hålla ut stora delar eller hela rörelsen.

Utveckling och förbättring är ju som bekant en evig strävan. Inom vilka specifika områden arbetar du just nu hårdast för att förbättras? Vilka specifika frågor “grämer” dig mest? (Du behöver givetvis inte ha de färdiga svaren på frågorna, utan syftet är snarare att väcka intressanta tankar om din utvecklingsprocess.)

...jag är hyfsat mätt och nöjd med tradingen, känner att det mer handlar om att grinda vidare och göra allt jag redan gör fast lite bättre varje dag.

Just nu är min motivation lite sviktanden. Jag vill bli bättre på att leva ut livet och ta till vara på den friheten mitt yrke ger mig. Kanske inte det lättaste nu när corona fortfarande härjar vilt i samhället. Men jag är hyfsat mätt och nöjd med tradingen, känner att det mer handlar om att grinda vidare och göra allt jag redan gör fast lite bättre varje dag. Lära sig av gårdagen och inte få storhetsvansinne av framgång. Jag tror att ju mer tillfreds man är med sin tillvaro desto lättare är det att ta mer risk där man vet att man kan ta risk.

Om du fritt får välja tre traders/börsprofiler/individer som du gärna skulle vilja se i en kommande Börskollen-intervju (gärna bloggare och/eller Twitterprofiler), vilka skulle du då välja?

Dividendblower är för mig en av de Twitterprofilerna som bidrar med mest edge genom sitt Twitterflöde.

Sen tror jag att Edvin Malmgård kan bli riktigt vass i framtiden, väldigt driven och gillar risk.

Vi instämmer och skulle gärna se en intervju med båda dessa herrar även om dom verkar lite svårflörtade ;) Oavsett Börsfågeln, tack för din medverkan och ett stort lycka till med din framtida trading och livsmål!

Disclaimer: Som läsare av denna artikel bör man utgå ifrån att den intervjuade personen har haft, har eller kan komma att ha ekonomiska intressen i de bolag/produkter som omnämns. Artikelns syfte är endast att inspirera till kunskap och inget av det som sägs/skrivs ska ses som någon form av investeringsrådgivning eller uppmaning till affärsbeslut av något slag. Eventuella investeringsbeslut fattas alltid självständigt av läsaren/investeraren.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.