Byta jobb efter 50? Då måste du ha koll på detta

För personer över 50 år kan ett jobbbyte få betydande konsekvenser för pensionen. Viktiga faktorer som måste övervägas innefattar tjänstepension och anställningsår. Att byta till en arbetsplats utan kollektivavtal kan innebära risker.
- Jobbbyte påverkar inte allmän pension men kan påverka tjänstepension.
- Personer födda före 1979 bör överväga noga innan ett byte.
- Full förmånsbestämd pension kräver 30 års tjänstetid.
Det finns anledning för personer över 50 år att noga överväga ett jobbbyte. Ett byte kan påverka tjänstepensionen, särskilt för dem med förmånsbestämd pension. Det skriver sajten E55.
Skillnader mellan allmän och tjänstepension
Den allmänna pensionen påverkas inte av ett jobbbyte, utan beror på lön och hur mycket som betalas in till inkomst- och premiepensionen. Däremot kan tjänstepensionen påverkas av ett byte – och det gäller att ha koll på om den nya arbetsplatsen erbjuder tjänstepension.
För- och nackdelar med förmånsbestämd pension
En halv miljon svenskar har en förmånsbestämd pension, där slutlönen och antalet tjänsteår spelar roll. Ett byte inom samma avtalsområde påverkar oftast inte pensionen. Men ett byte till ett annat område kan göra att tidigare tjänsteår inte tillgodoräknas.
De påverkas i regel inte heller av ett jobbyte i slutet av arbetslivet, i alla fall om de går till ett nytt jobb inom samma avtalsområde. Om de däremot byter område helt så kan det påverka pensionen negativt.
Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum till Aftonbladet.
För att uppnå full förmånsbestämd pension krävs 30 års tjänstetid. För dem som inte når denna gräns kan ett jobbbyte innebära att man börjar om på nytt och riskerar att inte få full pension.
Sammanfattningsvis kan ett jobbbyte efter 50 års ålder påverka pensionen negativt, särskilt för de med förmånsbestämd pension. Det är viktigt att noga överväga alla aspekter innan ett beslut tas.