Elkritiken: "Sverige den stora förloraren"
"Katastrof för svensk konkurrenskraft". Kritiken är svidande mot Svenska kraftnäts nya system för elöverföring som väntas lyfta elpriset. – Jag vet faktiskt inte vad som blir bättre, säger elmarknadsanalytiker Mats Nilsson.
Han förstår inte varför Svenska kraftnät (SVK), trots kritiken från både förbrukare och elproducenter, driver på så hårt för den här nya modellen som syftar till att göra elöverföringen effektivare genom bland annat ökad handel.
Den mer matematiska modellen som ska räkna ut ett effektivare sätt att transportera elen mellan landsändarna och inom Norden, kommer snarare att lyfta fram alla begränsningar som finns, enligt Nilsson.
– Då kommer det att bli mindre handel och då högre priser, säger Mats Nilsson, som också är verksam som docent i miljöekonomi vid Södertörns högskola.
Ännu högre under vintern
Och till skillnad från SVK:s analyser ser han framför sig att elpriset kommer att stiga i hela landet, även i Sydsverige. Och att det blir ännu mer under vinterhalvåret när elanvändningen och priserna brukar ligga högre, jämfört med dagens system.
För elintensiv industri kommer det här att bli en "katastrof", enligt Nilsson. Skogs- och kemiindustrins organisation SKGS, som varnat för kraftigt ökade elpriser, har också försökt förmå såväl regering som SVK att avstå från att införa modellen.
Finns varianter
– De enda vinnarna på det här blir Norge. Och Sverige är den stora förloraren, säger Mats Nilsson och pekar på att vårt västra grannland har ett bristfälligt elnät och att de nu kan använda Sveriges för transport söderut.
Visst, EU-regler säger att Sverige och Norden måste ändra modell, men det finns andra varianter som hade varit bättre, enligt Nilsson.
Magnus Thorstensson, ansvarig för råmarknad på branschorganisationen Energiföretagen, stämmer in i den mycket kritiska kören.
– Vi tycker inte att SVK tar tillräckligt stort ansvar. Vi saknar konsekvensanalyser, säger han.
Tjänar på högre pris
Elproducenterna kan dock tjäna på det här.
– Alltså högre priser innebär ju en högre intjäning. För producenterna, säger han.
Men trots att Thorstensson företräder just eltillverkarna så är Energiföretagen emot.
– Det blir väldigt svårt för mindre aktörer på marknaden. För att du får ett helt annat sätt att försöka göra prisprognoser. Och det gynnar de stora och inte de små. Det finns en risk för att man driver en konsolidering på marknaden dessutom. Och det är inte bra.
Källa: Olle Lindström/TT