Ett elområde – de blir vinnarna

– Allting är möjligt, säger Energiföretagens elanalytiker Magnus Thorstensson på frågan om det möjligt att göra Sverige till ett enda elområde. Vinnarna skulle förmodligen bli kunder i söder och producenter i norr. Förlorarna blir hushåll i Norrland.
Regeringen vill utreda om det går att avskaffa Sveriges fyra elområden och göra det till ett enda igen, som det såg ut före 2011.
Och visst går det, men det kommer med utmaningar och en omfördelning av kostnader, enligt experter. Även Svenska kraftnät som nu får uppdraget av regeringen säger att det är teoretiskt görligt, men vill i övrigt inte kommentera innan uppdraget landat på affärsverkets bord.
Flaskhalsar
Den enkla frågan, går det att göra?
– Allting är möjligt, är det enkla svaret. Men jag tror inte att Svenska Kraftnät håller med, säger Magnus Thorstensson på elproducenternas branschorganisation Energiföretagen som är positivt inställd till regeringens förslag.
– Vi vill ha så stora elområden som möjligt, fortsätter han.
Men det uppkommer problem.
– Det handlar ju om att hantera flaskhalsarna. Då måste Svenska kraftnät mothandla för att hålla ihop landet. För det krävs pengar och det krävs resurser, säger Thorstensson.
I dag kan man enkelt uttrycka det som att det är kunderna i södra Sverige som får betala de begränsade överföringsmöjligheterna av el från norr till söder – pengar som hamnar som flaskhalsavgifter i form av flera tiotals miljarder kronor hos Svenska kraftnät.
Vinnare
Med ett enda elområde och därmed samma elpris i hela landet, landar kostnaden hos Svenska kraftnät i form av så kallad mothandel, en form av köp av flexibilitet från såväl producenter som förbrukare. Det statliga affärsverket tvingas då höja tarifferna gentemot eldistributörerna, med förmodligen dyrare elnätsavgifter för slutkunderna som följd.
I kundkollektivet blir vinnarna de i Sydsverige som i dag betalar betydligt högre elpris än norrlänningarna. Motsatsen gäller då för norrlänningarna som får högre elpris.
Bland producenterna finns vinnarna i norr som kommer att få bättre betalt för sin eltillverkning.
Från branschen och elkunder är mottagandet överlag positivt.
"Färre och större elprisområden ger människor och industri ett mer förutsägbart och stabilt elpris, det är bra för svensk konkurrenskraft", säger Fortums analyschef Mats Persson i en skriftlig kommentar.
Men det krävs åtgärder här och nu, tycker den elintensiva industrin.
"Nya utredningar i all ära. Sverige kan inte lösa problemen genom att ändra elprisområdenas indelning", säger Malin Johansson, energiexpert på branschorganisationen IKEM.
Källa: Olle Lindström/TT