Förre chefsrådgivaren: Detta är det enda som kan tvinga Ryssland till förhandlingsbordet

Förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina planeras i Turkiet, men förväntningarna på mötet är lågt ställda. En tidigare ukrainsk chefsrådgivare pekar på en faktor som kan tvinga Kreml till kompromiss. Chansen till framgång bedöms ändå som minimal, trots internationella påtryckningar.
- Ryska och ukrainska delegater möts i Turkiet under låga förväntningar.
- Rysslands militära och ekonomiska övertag påverkar förhandlingarna.
- Donald Trumps roll i konflikten lyfts fram som potentiellt avgörande.
Under torsdagen planeras ett möte mellan Ryssland och Ukraina i Turkiet. Chansen för ett genombrott är dock liten, enligt Oleksandr Danylyuk, före detta chefsrådgivare för Ukrainas försvarsminister. Det säger han till Dagens Industri.
Militärt och ekonomiskt övertag för Ryssland
Ryssland har ett militärt övertag med fler soldater och större försvarsbudget än Ukraina. Enligt Danylyuk spenderar Ryssland tre gånger mer på försvarsindustrin jämfört med de sammanlagda resurserna från Ukraina och dess västerländska allierade.
Det som skulle kunna tvinga Ryssland till förhandlingsbordet är ”Trumps förmåga att skada Ryssland och kommunicera sin vilja och beredskap att göra det med tillräckligt mycket trovärdighet”, säger han. Han tillägger dock: ”Jag är rädd att vi inte är där ännu.”
Allt beror på Trumps förmåga att skada Ryssland och kommunicera sin vilja och beredskap att göra det med tillräckligt mycket trovärdighet Oleksandr Danylyuk till Dagens Industri.
Rysslands president Vladimir Putin förväntas inte närvara vid mötet, och Kremls talesperson har inte bekräftat vilka som kommer att delta från rysk sida. Ukraina å sin sida hoppas på konkreta resultat som eldupphör eller fångutbyten.
Internationella påtryckningar och Trumps inverkan
Donald Trumps förändrade inställning till konflikten kan enligt vissa experter påverka förhandlingarna. Han har nyligen uttryckt stöd för europeiska sanktionshot mot Ryssland, men backade senare genom att stödja Putins förslag om förhandlingar utan vapenvila.
Ryssland kräver bland annat att Ukraina erkänner Krim som ryskt och avstår från Nato-medlemskap, medan Ukraina kräver att Moskva återlämnar ukrainska barn och starka säkerhetsgarantier.