Funderar du på att flytta bolånet? Se upp för dessa fallgropar – de kan kosta skjortan
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Funderar du på att flytta bolånet? Se upp för dessa fallgropar – de kan kosta skjortan

Funderar du på att flytta bolånet? Se upp för dessa fallgropar – de kan kosta skjortan

Att flytta bolån kan leda till stora besparingar, men det gäller att vara uppmärksam när man gör det – annars riskerar det att bli en kostsam process. Jämförelsetjänsten Lendo listar ett antal fallgropar man bör ha koll på för att det hela inte ska sluta med att man sitter med högre kostnader.

  • Ränterabatter kan plötsligt upphöra och leda till högre kostnader.
  • Bindningstid påverkar möjligheten att omförhandla lånevillkor.
  • Ränteskillnadsersättning kan tillkomma vid förtida återbetalning.

Särskilt i tider av höga räntor är det många som överväger att flytta sitt bolån för att på så sätt sänka sina kostnader. Det ska dock påpekas att det är en minoritet som faktiskt gör slag i saken – endast 16 procent av de tillfrågade i en undersökning från Novus och Landshypotek hade flyttat sitt bolån de senaste fem åren. Det här uppmärksammar Lendo i en bloggpost, där de även belyser de fallgropar som finns i en sådan process.

Vanliga fallgropar vid bolåneflytt

Ränterabatter är en vanlig fälla. De kan upphöra utan förvarning, vilket kan leda till en högre ränta. Finansinspektionen arbetar för att bankerna ska bli skyldiga att informera kunder innan rabatterna försvinner.

Villkoren behöver bli tydligare. Det är orimligt att konsumenter plötsligt får en högre ränta utan att de har fått tydlig information om det. Bolåneföretagen bör ge sina kunder en ärlig chans att förhandla om sin ränta.

Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen.

Bindningstiden på ett bolån kan också påverka flexibiliteten. Ett bundet lån är svårare att omförhandla än ett rörligt lån, vilket kan begränsa möjligheterna att byta bank vid behov.

Förhandla och jämför alltid bolån

Att jämföra olika banker och deras erbjudanden är avgörande för att hitta de mest förmånliga villkoren. Många missar besparingar genom att inte våga förhandla. Genom att vara aktiv och jämföra kan man spara betydande summor varje år.

Ränteskillnadsersättning är en annan aspekt att vara medveten om. Denna avgift kan tillkomma vid förtida återbetalning av ett bundet lån, men är avdragsgill. Det är viktigt att räkna in denna kostnad i ekvationen när man överväger att flytta ett bundet bolån.

Att förstå skillnaden mellan genomsnittsräntor och listräntor är också viktigt. Listräntan är bankens högsta ränta utan rabatter, medan genomsnittsräntan visar vad kunder faktiskt betalar. Det är klokt att basera beslut på genomsnittsräntan för en mer realistisk bild.

Slutligen tipsar Lendo: Våga kontakta flera banker och förhandla om bästa möjliga villkor. Att visa att man är redo att byta bank kan leda till bättre erbjudanden från den nuvarande banken.

Innehåller annonslänkar till Compricer.

Se vart du kan hitta den lägsta bolåneräntan idag

I nedan jämförelse kan du se vilka aktörer som erbjuder den lägsta bolåneräntan (rörlig eller bunden) idag.

I en färsk undersökning som granskade snitträntorna för april var Danske Bank den bank som erbjöd den lägsta rörliga bolåneräntan på 2,97 procent. Även Danske Bank erbjuder en så kallad färdigförhandlad ränta – så fyll i dina uppgifter direkt för att se vilket erbjudande du kan få. Det tar bara någon minut och är inte bindande på något vis.

Du kan också jämföra Danske Bank med fler aktörer nedan, som samtliga kan ha sina för- eller nackdelar beroende på dina förutsättningar. Klicka dig vidare för att läsa mer!

Nyhetsbrev