Gruvjätten tvekar om Hybrit-projektet – ”finns inte politisk klarhet”
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Gruvjätten tvekar om Hybrit-projektet – ”finns inte politisk klarhet”

Gruvjätten tvekar om Hybrit-projektet – ”finns inte politisk klarhet”

LKAB överväger sitt investeringsbeslut för det banbrytande Hybrit-projektet i Gällivare. Osäkerheten kring framtida koldioxidpriser påverkar beslutet, enligt bolagets ledning. Samtidigt förbereds en miljöprövning för gruvverksamheten i Malmberget, vilket kan påverka projektets utveckling.

  • LKAB tvekar om Hybrit-projektet på grund av volatila koldioxidpriser.
  • EU:s politiska klarhet behövs för att säkerställa framtida investeringar.
  • Miljöprövning av LKAB:s verksamhet inleds efter sommaren.

Enligt en rapport från Dagens Industri är LKAB:s beslut om att investera i Hybrit-projektet i Gällivare ännu osäkert. Priset på koldioxid är för instabilt, vilket väcker frågor om projektets framtid. LKAB:s ordförande Anders Borg framhåller behovet av tydliga EU-beslut för att säkra framtida investeringar.

EU:s roll i att stabilisera koldioxidpriser

LKAB:s ledning uttrycker oro över den nuvarande bristen på politisk klarhet från EU gällande koldioxidpriser. Detta osäkerhetsmoment, menar de, försvårar bolagets beslut om att fullt ut satsa på Hybrit-projektet.

”I dagsläget finns det inte en politisk klarhet om var priserna tar vägen. Det måste EU ge oss betryggande besked om”. Anders Borg, LKAB:s ordförande, till Di

Miljöprövning och framtida produktion

Efter sommaren kommer miljöprövningen av LKAB:s verksamhet i Malmberget att påbörjas. Denna prövning omfattar en ny huvudnivå i gruvan samt en demoanläggning för Hybrit-projektet. Projektet inkluderar storskalig produktion av vätgas och planerar att producera 1,35 miljoner ton fossilfri järnsvamp årligen.

LKAB:s beslut att gå vidare med Hybrit-projektet är avgörande för deras framtida strategi att minska koldioxidutsläpp, men bolaget behöver mer politiskt stöd för att säkerställa stabilitet i koldioxidpriserna.

Nyhetsbrev