Handlat krypto? Då löper du risk för hårdare granskning
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Handlat krypto? Då löper du risk för hårdare granskning

Handlat

Skatteverket kommer att granska deklarationer extra noga i år, särskilt när det gäller handel med kryptovalutor, uthyrning av bostäder, inkomster från gigarbete och e-handelsförsäljning. Idag den 19 mars öppnar möjligheten att lämna in sin deklaration och nedan finner du värdefulla tips om vad du bör tänka på.

  • Totalt förväntas skatteåterbäringen landa på 47 miljarder kronor, sex miljarder mer än förra året.
  • Skatteverket kommer att granska handel med kryptovalutor, uthyrning av bostäder, inkomster från gigarbete och e-handelsförsäljning extra noga.
  • Den som har sålt, bytt eller betalat med kryptovalutor ska deklarera det i samma bilaga som andra värdepapper.

Fokusområden i årets deklaration

Enligt Skatteverket är det viktigt att förstå att reglerna för privatpersoner inte har förändrats trots ökad granskning. Om du exempelvis har hyrt ut din bostad eller sålt varor via en plattform gäller samma regler som tidigare.

En skillnad mot tidigare år är dock att digitala plattformsleverantörer inom bostadsuthyrning, försäljning av varor samt korttidsarbete, så kallat gigarbete, nu måste lämna in kontrolluppgifter. Förändringen grundar sig i ett EU-direktiv och kommer vara något som Skatteverket tittar extra noga på i år.

Under april kommer de inrapporterade uppgifterna från svenska plattformsoperatörer att syns under ”Mina sidor” hos Skatteverket och inte förrän i maj-juni när det gäller utländska plattformsoperatörer.

För att vara skyldig att deklarera försäljning av varor måste du ha gjort en vinst som överstiger 50 000 kronor, och för bostadsuthyrning gäller inkomster på minst 40 000 kronor.

Läs även: Dags att deklarera – Optimera din skatt med 30 avdragstips

Extra fokus på handel med kryptovalutor

Skatteverket kommer också att lägga extra fokus på handel med kryptovalutor i år. Den som har sålt, bytt eller betalat med kryptovalutor ska deklarera det i samma bilaga som andra värdepapper. Enligt Skatteverket handlar det oftast om oavsiktliga fel, men ibland kan de även vara avsiktliga.

"Vi vet att det är ett område som är svårt att deklarera", säger Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket till TT och fortsätter; "Man kan ha gjort många försäljningar och köp så det är stor risk för fel, därför är det viktigt att man sparar underlag."

Det är också viktigt att komma ihåg att handel med olika kryptovalutor också behöver hållas isär, samt att förluster endast är avdragsgilla till 70 procent.

”Vinster och förluster behöver hållas isär eftersom förlusterna bara är avdragsgilla till 70 procent, något som många inte vet”, säger Alem Resulovic i en kommentar i Di.

Detta sker efter en period där värdet på Bitcoin, världens största kryptovaluta, har skenat mot nya höjder och intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden. Uppgångar i Bitcoinkursen brukar ske när det sätts en legitimitetsstämpel på kryptovalutan, enligt Robin Teigland, som är ekonomiprofessor vid Chalmers och som har forskat om Bitcoin.

"Att så stora och legitima aktörer vill underlätta för vem som helst att vara delaktig i Bitcoinkurserna utan att behöva köpa Bitcoin ökar intresset. Det blir en slags ok-stämpel och ökar tillgängligheten", säger hon till TT.

Läs även: Varning för bedragare när deklarationen kommer

Viktiga datum för årets deklaration

  • Deklarationen öppnar tisdagen den 19 mars.
  • Den som vill kunna få skatteåterbäring redan i april behöver deklarera digitalt senast den 3 april, utan att göra några ändringar eller tillägg. Pengarna betalas ut 9-12 april.
  • Sista dagen att deklarera är den 2 maj.
  • Sista dagen för att göra en extra skattebetalning om du räknar med kvarskatt under 30 000 kronor och vill undvika kostnadsränta är 3 maj.
  • Den som inte får sin skatteåterbäring tidigare kan i de flesta fall få pengarna den 4-7 juni.
  • Den som får kvarskattebesked och deklarerar digitalt senast 3 april, utan några ändringar eller tillägg, ska betala sin kvarskatt senast 12 juli.
  • 12 september är sista dagen för betalning för många som har kvarskatt.

Källa: Skatteverket.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt