I skuggan av ryska hotet – Nordens tajta enighet uppmärksammas i världen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

I skuggan av ryska hotet – Nordens tajta enighet uppmärksammas i världen

I skuggan av ryska hotet – Nordens tajta enighet uppmärksammas i världen

De nordiska länderna har inlett ett historiskt samarbete för att stärka sin gemensamma försvarskraft i ljuset av ryska hot. Detta samarbete har fått internationell uppmärksamhet och markerar en betydande förändring i regionens säkerhetspolitik.

  • De nordiska länderna har stärkt sitt militära samarbete.
  • Minskad tilltro till USA:s försvarsgarantier driver på samarbetet.
  • Ett gemensamt flygkommando har redan inrättats.

Sverige, Finland, Norge och Danmark intensifierat sina försvarsinsatser och fördjupat samarbetet för att möta den ryska aggressionen. Denna utveckling markerar första gången sedan Kalmarunionen som de nordiska länderna har en enad säkerhetspolitik.

Det allt tajtare samarbetet mellan de nordiska länderna uppmärksammas i en stor genomgång i Wall Street Journal, skriver EFN.

Historiskt samarbete för ökad säkerhet

Efter år av nedrustning investerar nu de nordiska länderna kraftigt i sina försvar. Detta sker både för att möta hotet från Ryssland och för att minska beroendet av Natos säkerhetsgarantier.

Den gemensamma försvarsstrategin innefattar sammanslagning av flygvapen och ett gemensamt flygkommando.

De nordiska länderna har en enad säkerhetspolitik för första gången sedan Kalmarunionen.Jens Stoltenberg till WSJ.

Minskad tilltro till USA som allierad

En växande oro för USA:s tillförlitlighet som allierad, särskilt efter tidigare kontroversiella politiska utspel, har bidragit till det nordiska samarbetet. Peter Viggo Jakobsen vid Kungliga Danska Försvarshögskolan påpekar att Danmark agerar snabbt då tilltron till USA har minskat.

Betydande militära resurser i Norden

Trots sina relativt små befolkningar har de nordiska länderna imponerande militära resurser. Finland kan snabbt mobilisera 280 000 soldater, medan Sverige har en av Europas mest avancerade försvarsindustrier, skriver WSJ.

Om Nato skulle försvagas ytterligare finns redan en reservplan, enligt Matti Pesu vid Utrikespolitiska institutet i Finland.

Nyhetsbrev