Kina skärper reglerna för mjukvaruuppdateringar i bilar

Kinas industriministerium överväger att införa myndighetsgodkännande för over-the-air-uppdateringar (OTA) av mjukvara i autonoma fordon. Målet är att förhindra biltillverkare från att dölja defekter eller undvika ansvar. Detta kan påverka företag som Tesla och Xiaomi.
- Kina överväger striktare regler för OTA-uppdateringar av bilmjukvara.
- Syftet är att förhindra att defekter döljs eller ansvar undviks.
- Företag som Tesla och Xiaomi kan påverkas av de nya reglerna.
Enligt Finwire rapporterar Reuters att Kinas industriministerium vill införa striktare regler för OTA-uppdateringar av mjukvara i autonoma fordon. Dessa uppdateringar kan komma att kräva myndighetsgodkännande för att säkerställa att biltillverkare inte använder dem för att dölja problem eller undvika ansvar.
Förhindra dolda defekter och ansvarsflykt
Förslaget syftar till att förhindra att biltillverkare använder OTA-uppdateringar för att gömma defekter eller undvika ansvar. Tidigare har företag som Tesla och Xiaomi använt sådana uppdateringar för att rätta till mjukvaruproblem. Detta har väckt frågor om huruvida sådana uppdateringar ska betraktas som produktåterkallelser.
Kinas reglering kallar sådana uppgraderingar för produktåterkallelser, men det är inte helt klart ifall förare behöver, eller är berättigade, att returnera fordonen till biltillverkare för återbetalning. Finwire, via Reuters.
Enligt Kinas förordning måste de som planerar OTA-uppdateringar för att åtgärda produktfel omedelbart sluta med tillverkning och försäljning av defekta produkter. Biltillverkare måste även skaffa en licens för produktändringar om tekniska parametrar behöver justeras innan produktionen kan återupptas.
Vad innebär detta för biltillverkarna?
Dessa förändringar kan få betydande konsekvenser för biltillverkare som Tesla och Xiaomi, vilka har använt OTA-uppdateringar som en metod för att snabbare åtgärda mjukvaruproblem. Myndighetsgodkännande kan leda till längre ledtider och ökade kostnader för dessa företag.
Tesla och Xiamois framtid i Kina
Med de nya reglerna kan företag som Tesla, som tillverkar eldrivna fordon och har en stark närvaro i Kina, behöva tänka om sina strategier. Tesla, med sitt huvudkontor i Palo Alto och fabriker i Nordamerika, kan påverkas av dessa föreslagna förändringar i Kinas reglering av OTA-uppdateringar.